6 minuutin kävelytesti

UKK 6 min -kävelytesti

kuntotesti kestävyyskunto kävelytesti UKK-instituutti

UKK 6 min -kävelytesti on pieneen tilaan mahtuva, yksinkertainen ja luotettava työkalu terveiden aikuisten kestävyyskunnon arvioimiseen.

Mitä 6 minuutin kävelytesti mittaa?

Testi arvioi maksimaalista hapenottokykyä (VO2max) yhtä luotettavasti kuin esim. UKK-kävelytesti. Testin ennustetarkkuus on 1 MET.

Kenelle UKK 6 min -kävelytesti soveltuu?

UKK 6 min -kävelytesti soveltuu terveille 20–70-vuotiaille aikuisille, joilla ei ole hengitys- ja verenkiertoelimistön tai tuki- ja liikuntaelimistön sairautta tai oiretta, joka estää tai haittaa nopeaa kuuden minuutin kestoista kävelyä.

Testi toimii parhaiten yksilötestauksena, mutta se voidaan myös tehdä pienissä 3–5 hengen ryhmissä.

UKK 6 min -kävelytestiä on käytetty mm. Terveys 2011 ja KunnonKartta 2017 -väestötutkimuksissa. Testi soveltuu myös erilaisten liikuntainterventioiden seurantatyökaluksi.

Missä UKK 6 min -kävelytesti voidaan järjestää?

Testi voidaan tehdä tilassa, mistä löytyy esteetöntä tilaa 15 metrin radalle käännösalueineen.

Yksilötesti voidaan toteuttaa esimerkiksi 18 m pitkällä käytävällä. Ryhmätestin järjestäminen vaatii tätä isomman sisätilan, esimerkiksi liikuntasalin.

Kouluttaudu UKK 6 min -kävelytestin ohjaajaksi

UKK-instituutti kouluttaa kävelytestin ohjaajia. Ohjatussa verkkokoulutuksessa saat valmiudet suunnitella, järjestää ja toteuttaa UKK 6 min -kävelytesti luotettavasti ja turvallisesti terveille aikuisille. Lisäksi opit tulkitsemaan ja ymmärtämään testituloksia osana yksilöllistä liikuntaneuvontaa sekä annostelemaan kestävyysliikuntaa tulosten perustella.

Tutustu ohjaajakoulutukseen

 

UKK 6 min -kävelytestin kehitys

Alkuperäinen 6 minuutin kävelytesti on kehitetty sydän- ja keuhkosairaiden potilaiden suoritus- ja toimintakyvyn arvioimiseen sekä eri potilasryhmien lääketieteellisten toimenpiteiden vaikuttavuuden seurantaan.

Viime vuosina on tutkittu testin soveltuvuutta myös terveille aikuisille ja lapsille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttamaan Terveys 2011 -tutkimukseen sisältyi Fyysinen aktiivisuus ja kunto -alaotos, joka sisälsi muutamia kenttäolosuhteisiin soveltuvia terveyskuntotestejä. Kestävyyssuorituskyvyn arvioimiseen käytettiin 6 minuutin kävelytestiä, joka toteutettiin pienissä sisätiloissa 15 m radalla ympäri maata.

Samaan aikaan UKK-instituutissa käynnistettiin tutkimukset 6 minuutin kävelytestin pätevyydestä arvioida terveiden työikäisten aikuisten kestävyyssuorituskykyä. Pilotti- ja validointitutkimussarjan jälkeen voitiin todeta, että 6 minuutin kävelytesti 15 m radalla toteutettuna on luotettava kenttäkäyttöinen arviointimenetelmä terveille työikäisille aikuisille.

Ari Mänttäri, Jaana Suni, Harri Sievänen, Pauliina Husu, Henri Vähä-Ypyä, Heli Valkeinen, Kari Tokola and Tommi Vasankari. Six-minute walk test: a tool for predicting maximal aerobic power (VO2max) in healthy adults. Clin Physiol Funct Imaging (2018) 38, pp1038–1045 doi:10.1111/cpf.12525

 

UKK 2 km -kävelytesti

Tutustu myös UKK 2 km -kävelytestiin ja sen ohjaajakoulutukseen.

 

 
Edellinen muokkaus: 20.03.2019