Miksi töihin kävellen tai pyörällä?

KÄPY-tutkimus työmatkapyöräilijä UKK-instituutti

 

KÄPY-hankkeen tausta

Suomalaiset ovat yhä painavampia ja huonokuntoisempia. Ylipaino ja huono fyysinen kunto lisäävät riskiä sairastua yleisiin kansansairauksiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen. Kasvaneen ylipainoisuusongelman ja fyysisen huonokuntoisuuden on arveltu osittain johtuvan siitä, että fyysinen kuormitus työssä ja muu päivittäinen liikkuminen ovat vähentyneet.

Työikäisistä iso osa tekee istumatyötä. Pitkäkestoinen istuminen on terveydelle vaarallista, jollei siinä pidetä taukoja. Lisäksi istumista kertyy päivän mittaan työajan ulkopuolella (mm. työmatkojen kulkeminen autolla tai bussilla ja tv:n katselu). Monen tuki- ja liikuntaelimistön vaivan taustalta löytyykin yhteisinä tekijöinä pitkäkestoinen istuminen ja fyysinen liikkumattomuus.

Työikäisillä luontevin tapa lisätä päivittäistä liikkumista on työmatkojen kulkeminen kävellen tai pyörällä. Terveys- ja kuntohyötyjen lisäksi kävelyn ja pyöräilyn yleistymisellä on muitakin etuja, kuten ilmansaasteiden, melun, liikenteestä aiheutuvien vaarojen ja liikkumisesta aiheutuvien kustannusten väheneminen.

Työmatkasta kulkeminen omin jaloin on myös lähes kaikkien ulottuvilla, mikä tukee terveyden tasa-arvoa. Liikunnan harrastamiselle työpäivän jälkeen voi olla hankala löytää aikaa, mutta osittainenkin työmatkojen kulkeminen kävellen tai pyörällä kerryttää hyvinkin terveysliikuntasuosituksen mukaisen määrän liikkumista eli 2 t 30 min reipasta kestävyysliikuntaa viikossa.

KÄPY-tutkimushanke

Lue hankkeen esittely

 

 

 
Edellinen muokkaus: 06.09.2017