Hyppää sisältöön

UKK 6 min -kävelytestin tuloslaskuri

Testaa kestävyyskunto helposti kuudessa minuutissa 

UKK 6 min -kävelytesti on yksinkertainen työkalu terveiden aikuisten kestävyyskunnon arvioimiseen. Pienessä tilassa onnistuva testi arvioi luotettavasti maksimaalista hapenottokykyä. UKK 6 min -kävelytesti sopii kaikille terveille 20–70-vuotiaille, joilla ei ole hengitys- ja verenkiertoelimistön tai tuki- ja liikuntaelimistön sairautta tai oiretta, joka estää tai haittaa nopeaa kävelyä. 

Testin soveltuvuus selviää täyttämällä UKK 6 min -kävelytestin testikortissa oleva soveltuvuuden arvio. Voit tehdä testin omalla vastuulla. 

Ohjeet ja välineet UKK 6 min -kävelytestin tekemiseen 

UKK 6 min -kävelytestissä kävellään mahdollisimman nopeasti 6 minuutin ajan kiertäen kahta 15 metrin etäisyydelle toisistaan asetettua kääntömerkkiä. 

Testiä varten tarvitset 

Näiden lisäksi tarvitaan toinen henkilö ajanottajaksi ja kierrosten laskijaksi. 

Yhden henkilön kävelytestin toteuttamiseen tarvitset vain vähän tilaa. Esimerkiksi 18 m pitkä ja 1,5 m leveä käytävä riittää. Testin tekeminen useammalle henkilölle yhtä aikaa vaatii isomman sisätilan, esimerkiksi liikuntasalin.  

Testin lopussa, kun 6 minuuttia tulee täyteen, kirjataan ylös kävelijän syke ja edetty matka metrin tarkkuudella. 

*) Miehet tarvitsevat tuloslaskuria varten sykemittarin ja sykelukeman kävelytestin lopussa. Naisten laskukaavassa kävelyn loppusykkeellä ei ole tilastollisesti merkitsevää vaikutusta, joten naiset voivat tehdä UKK 6 min -kävelytestin ilman sykemittaria. Miehillä loppusykkeen vaikutus on merkitsevä, joten miehet tarvitsevat tuloslaskurissa loppusykkeen lukeman. 

Voit katsoa suoritusohjeet testin tekemiseen oheiselta ammattilaisille suunnatulta videolta. 

Tuloslaskuri UKK 6 min -kävelytestiin 

Tuloslaskuri on tarkoitettu 20–69-vuotiaille. Näille ikäryhmille on tarjolla viitearvot.

Syötä tuloslaskuriin seuraavat tiedot 6 minuutin kävelyn jälkeen: kävelijän ikä, sukupuoli, pituus, paino, 6 minuutin aikana edetty matka metreissä ja kävelyn lopussa mitattu syke.

Laskuri antaa tulokseksi arvion kävelijän kestävyyssuorituskyvystä (maksimaalinen hapenkulutus, VO2max, ml/kg/min).

Maksimaalisen hapenottokyvyn (VO2max) arvioinnissa naisten ja miesten tuloksiin vaikuttavat osittain eri tekijät. Naisilla suorituskykyarvioon vaikuttavat suuruusjärjestyksessä: paino, kävelymatka ja ikä ja miehillä vastaavasti: matka, ikä, BMI, pituus ja syke. Naisilla siis suurin vaikutus kestävyyssuorituskykyarvioon on painolla ja miehillä kävellyllä matkalla.

HUOMIO: Sinun tulee hyväksyä sivuston evästeet, jotta laskuri tuottaa kirjaamistasi arvoista tulokset.


Tiedot

Sukupuoli

Naisilla maksimaalisen hapenottokyvyn arvioimiseen ei käytetä sykettä.

Tulokset

Testaustulosten perusteella arvioidun maksimaalisen hapenkulutuksen (VO2max) viitearvosi ikä ja sukupuoli huomioiden on:

(1 – 3)


UKK 6 min -kävelytestin viitearvot eri ikäisille 

1–1,9 = keskimääräistä heikompi
2–2,9 = keskimääräinen
3 = keskimääräistä parempi kestävyyskunto 

Kävelytestin tuloslaskuri tarjoaa viitearvot 20–69-vuotiaille. Viitearvot perustuvat KunnonKartta 2017 ja KunnonKartta 2021 -tutkimuksiin. Viitearvot on päivitetty helmikuussa 2024.

Työkalu ja koulutusta kuntotestauksen ammattilaisille 

UKK Walk -tuloslaskentaohjelma

UKK Walk -tuloslaskentaohjelma on verkkopohjainen työkalu kuntotestauksen ammattilaisille UKK 6 min ja UKK 2 km -kävelytestien tekemiseen ja testaustulosten hallintaan. 

  • Verkkopohjaisella tuloslaskentasovelluksella voit tallentaa ja tulostaa testausraportteja. 
  • Vuosilisenssillä toimivan verkkosovelluksen raporttivaihtoehdot ovat yksilöraportti ja seurantaraportti aikaisemmista kävelytesteistä sekä ryhmäyhteenvedot halutuista ryhmistä.

Verkkokoulutus: Kestävyyskunnon arviointi 6 minuutin kävelytestillä

UKK-instituutti järjestää kävelytestejä tekeville ammattilaisille ja muille terveydenedistäjille testaajakoulutusta verkossa.

Tutustu ohjattuun Kestävyyskunnon arviointi 6 minuutin kävelytestillä -verkkokoulutukseen. 

Päivitetty: 7.2.2024

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan