NELLI-seurantatutkimus

Äitien ja lasten terveystutkimus jatkuu Pirkanmaalla

Parasta aikaa NELLI-seurantatutkimukseen tavoitellaan Nokialla asuvia äitejä lapsineen.

2000-luvulla äitiysneuvoloissa tehtyyn NELLI-tutkimukseen osallistuneet äidit ja heidän lapsensa on viime syksystä lähtien kutsuttu jatkotutkimukseen, jossa kartoitetaan odotusaikana annetun elintapaneuvonnan pitkäaikaisia vaikutuksia.

Parasta aikaa tutkimukseen tavoitellaan Nokialla asuvia äitejä lapsineen. Tutkimusmittaukset on jo tehty Hämeenkyrössä, Kangasalla, Pirkkalassa, Sastamalan Mouhijärvellä, Tampereella ja Ylöjärvellä. Ennen kesälomia UKK-instituutti kutsuu tutkimukseen äitejä Virroilta. Loppukesästä on vuorossa Mänttä-Vilppula.

Odottavien äitien ylipaino altistaa raskausdiabetekselle

Raskauden aikana alkava diabetes on lähes kaksinkertaistunut Suomessa viimeisen seitsemän vuoden aikana. Raskausdiabetes ennustaa, että äiti sairastuu myöhemmin elämässä kakkostyypin diabetekseen. Suurin syy raskausdiabetekseen on raskaana olevien naisten ylipaino, jota voitaisiin pienentää terveellisellä ravitsemuksella ja säännöllisellä liikkumisella. Nykyään joka kolmas odottava äiti on ylipainoinen.

Vuonna 2007 alkaneeseen NELLI – Neuvonta, elintavat ja liikunta neuvolassa -tutkimukseen osallistui Pirkanmaalla 14 kunnassa yli tuhat raskausdiabeteksen riskiryhmään kuulunutta äitiä. NELLI-tutkimuksessa käytetty neuvontamalli tuotti hyviä tuloksia.

– Terveydenhoitajien antaman tehostetun liikunta- ja ravitsemusneuvonnan ansiosta moni nuori äiti sai vähennettyä riskiä sairastua raskausdiabetekseen. Monien lasten syntymäpainoa saatiin pienenemään. Äitien hyvinvointi parani ja masentuneisuus väheni. Tähän vaikutti mm. se, että he jatkoivat liikuntaa ja ruokailivat terveellisesti raskauden lopulle saakka, kertoo tutkimusjohtaja Riitta Luoto UKK-instituutista.

Hookie-aktiivisuusmittarin opastus

 Tutkimukseen osallistuva lapsi saa liikkumista mittaavan aktiivisuusmittarin viikon ajaksi.

NELLI-äideille tietoa omasta ja lapsen terveydestä

Nyt UKK-instituutti on kutsunut NELLI-tutkimukseen osallistuneet äidit 5- vuotisseurantatutkimukseen. Tavoitteena on selvittää, millaista pitkäaikaista hyötyä raskauden aikaisilla elintapamuutoksilla on äidille ja hänen lapselleen: onko terveellisten elintapojen avulla voitu ehkäistä diabetesvaaraa ja miten se on vaikuttanut äitien työkykyyn ja liikunnalliseen aktiivisuuteen. Samalla tutkitaan myös lapsen kasvua ja kehitystä ja mitataan liikunnallista aktiivisuutta.

Tutkimuksen mittaukset tehdään tutkittavien oman asuinpaikan terveyskeskuksessa yhden käynnin aikana.

– On tärkeää, että mahdollisimman moni NELLI-tutkimukseen osallistunut äiti tulee mukaan tähän seurantaan. Äidit saavat tutkimuksesta kokonaiskuvan omasta ja lapsensa terveydestä. He saavat palautetta siitä, miten diabeteksen riskiä voi vähentää esimerkiksi liikkumisella, kertoo tutkimusjohtaja Riitta Luoto.

– Tämä seurantatutkimus pyrkii osaltaan edistämään äitien ja lasten terveyttä Suomessa. Tutkimusta rahoittaa Suomen Akatemia.

Lisätiedot

Taru Helenius
Taru Helenius
tutkimussihteeri
potilasasiamies
Puh. 03 2829 217
2. Puh. 050 5646 900
 
 

Neuvonta, elintavat ja liikunta neuvolassa — raskausdiabeteksen ehkäisytutkimus, 7-vuotisseurantatutkimus (2014)

7-vuotisseuranta on jatkoa vuonna 2007 alkaneelle Neuvonta, elintavat ja liikunta neuvolassa -raskausdiabeteksen ehkäisytutkimukselle. Tavoitteena oli selvittää raskauden aikana toteutettujen elintapamuutosten terveydellisiä hyötyjä äidille ja lapselle.

Lue tutkimus

 
4.5.2015
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

uktiedotus(at)uta.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.