Kaksi sinipaitaista miestä tarkastelevat sykemittaria

Liikuntaneuvonnalla toimintakykyä Pohjois-Pohjanmaalla

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Voi paremmin -hanke perustuu VESOTE-hankkeen opeille.

Alkuvuodesta 2019 käynnistyneessä Voi paremmin – liikuntaneuvonnalla toimintakykyisyyttä Pohjois-Pohjanmaalla -hankkeessa keskitytään liikuntaneuvonnan lisäämiseen palvelupolkuja vahvistamalla. Kohderyhminä ovat lihavat lapset perheineen sekä lihavat aikuiset, jotka kärsivät tuki- ja liikuntaelinsairauksista (tules).

– Tavoitteena on, että kohderyhmissä lisätään omaehtoisen, liikuntasuositusten mukaisen liikunnan määrää ja omaksutaan liikunnallinen elämäntapa, kertoo projektipäällikkö Päivi Hirsso Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksiköstä.

Liikuntaneuvonta aloitetaan erikoissairaanhoidossa, ja palvelupolut rakennetaan yhteistyössä kunta- ja järjestötoimijoiden kanssa liikuntatoimen, terveydenhuollon sekä järjestöjen palveluihin. Lisäksi liikuntaneuvojien ja muiden ammattilaisten osaamista vahvistetaan verkkokoulutuksella.

VALIHY ja VESOTE

Voi paremmin -hanke on osa UKK-instituutin hallinnoimaa Vaikuttavaa liikuntaneuvontaa hallintorajat ylittäen (VALIHY) -kokonaisuutta. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi potilaiden liikkumista sekä paikallaanoloa ja unta koskevan tiedon tuottamisessa.

Vastaavanlainen yhteistyö tuli tutuksi jo vuosina 2017–2018 toteutetussa Vaikuttavaa elintapaohjausta sosiaali- ja terveydenhuollossa poikkihallinnollisesti (VESOTE) -hankkeessa. Lisäksi VESOTE-hankkeen aikana syntyi tarve kehittää lihavien tules-aikuispotilaiden ja lasten painonhallintapolkuja, joissa liikuntaneuvonta on olennainen osa hoitoa ja ohjausta.

VESOTE-hankkeessa perustettiin myös laaja elintapaohjaajien verkosto, jonka kanssa yhteistyötä nyt jatketaan, mainitsee projektityöntekijä Sirpa Hyyrönmäki.

Lue lisää:

UKK-instituutin ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tiedote 16.5.2019: Liikuntaneuvonnalla toimintakykyä Pohjois-Pohjanmaalla

Terveysliikuntauutiset 2018 -artikkeli: Elintaparyhmäohjauksen kehittäminen osana terveydenhuollon palvelutoimintaa

 

Kuva: KKI-ohjelma / Jiri Halttunen

 

 
16.5.2019
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.