Osa infograafista: 41 % vähemmän nivusvammoja

Nivusvammat kuriin yhdellä liikkeellä

Tuore tutkimus osoittaa, että lonkan lähentäjiä vahvistava harjoittelu ehkäisee tehokkaasti jalkapalloilijoiden nivusvammoja.

Nivusvammat ovat huomattava ongelma miesten jalkapallossa, jossa arviolta jopa 19 prosenttia kaikista poissaoloon johtavista vammoista on nivusvammoja. Norjalaistutkimuksessa 35 jalkapallojoukkuetta miesten 2. ja 3. divisioonasta jaettiin harjoitteluryhmään ja kontrolliryhmään. Harjoitteluryhmä teki lonkan lähentäjiä vahvistavaa harjoitetta osana tavallista lämmittelyään.

Videolla FC Hongan edustusjoukkueen pelaajat näyttävät Copenhagen Adduction -nimellä tunnetun harjoitteen kolme vaikeustasoa.

Harjoituskaudella harjoittelua tehtiin kolmesti viikossa ja kilpailukaudella ylläpitävänä harjoitteena kerran viikossa. Harjoitusohjelma sisälsi yhden liikkeen ja kolme vaikeusastetta. Kontrolliryhmä jatkoi harjoitteluaan tavalliseen tapaansa.

Harjoitteluryhmällä 41 % vähemmän nivusvammoja

InfograafiInfograafi: Mari Leppänen

Kauden aikana pelaajat raportoivat viikoittain sekä äkillisistä että rasitusperäisistä nivusongelmista. Nivusvammoja esiintyi harjoitteluryhmässä keskimäärin 13,5 prosentilla ja kontrolliryhmässä 21 prosentilla pelaajista viikoittain. Nivusvamman raportoinnin riski oli harjoitteluryhmässä 41 % pienempi kontrolliryhmään verrattuna.

Yhteen liikkeeseen perustuva säännöllinen harjoittelu vähensi tehokkaasti jalkapalloilijoiden nivusvammoja. Tutkimuksen harjoitteesta voi olla hyötyä myös muissa lajeissa (kuten esimerkiksi jääkiekko, rugby ja amerikkalainen jalkapallo), joissa nivusen alueen vaivat ovat yleisiä.

Alkuperäisjulkaisu:
Harøy J, Clarsen B, Wiger EG, ym. The Adductor Strengthening Programme prevents groin problems among male football players: a cluster-randomised controlled trial. Br J Sports Med 2019;53:150-157.

 

 
15.4.2019
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.