Julkaisujen tilaukset
Lisätietoa tutkimushankkeiden julkaisuista vastaavalta tutkijalta tai tietopalveluasiantuntijalta.
Myynnissä olevat tutkimusraportit, kirjat, lehtiset ja oppaat löytyvät verkkokaupasta.
Ennen vuotta 2009 ilmestyneet julkaisut:
Liike elämään – tutkimus henkilöstöliikunnan kehittämiseksi työpaikoilla
Tutkimuksessa autettiin pieniä ja keskisuuria yrityksiä luomaan itselleen henkilöstöliikunnan toimintamalli. Lisäksi arvioitiin kehitettyjen toimintamallien toimivuutta ja vaikuttavuutta.
Lähtökohta
Liikunnalla on keskeinen merkitys yleisimpien kansansairauksien ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa. Terveyden edistämisen lisäksi liikunta voi myös vaikuttaa myönteisesti työkykyyn ja työssä jaksamiseen. Liikunnan edistämisen tulisikin kuulua kaikenkokoisten yritysten toimintakulttuuriin.
Tavoite
Tutkimuksessa autettiin pieniä ja keskisuuria yrityksiä luomaan itselleen henkilöstöliikunnan toimintamalli sekä arvioitiin kehitettyjen toimintamallien toimivuutta ja vaikuttavuutta.
Hankkeen toteuttaminen
Tutkimus toteutettiin osana Valtakunnallisen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry:n (Valo) koordinoimaa henkilöstöliikunnan valtakunnallistamishanketta (https://storage.googleapis.com/valo-production/2016/12/liike_elamaan_hankeraportti.pdf). Tutkimuksen suunnittelusta ja arvioinnista vastasivat UKK-instituutti ja Työterveyslaitos, ja käytännön toteutuksen hoitivat Valo sekä liikunnan aluejärjestöt Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry, Hämeen Liikunta ja Urheilu ry ja Etelä-Savon liikunta ry. Tutkimusta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.
Aluejärjestöjen terveysliikuntavastaavat rekrytoivat kukin 3 - 5 pk-yritystä tutkimukseen (yhteensä noin 400 työntekijää). Kuhunkin yritykseen nimettiin kehittämisryhmä, joka vastasi henkilöstöliikunnan toimintamallin luomisesta. Kehittämistyötä tuettiin startti- ja purkupäivillä, väli- ja päätösseminaareilla, erilaisella materiaalilla sekä aluejärjestöjen terveysliikuntavastaavien yrityskäynneillä.
Kehittämistyön toimivuutta ja vaikuttavuutta arvioitiin kussakin yrityksessä monitasoisesti (työntekijä, työ, työyhteisö, organisaatio, työterveyshuolto) ennen kehittämistyön alkamista ja noin vuosi kehittämistyön käynnistämisen jälkeen. Työterveyshuollon ja organisaation tasolla mittareita olivat Valon henkilöstöliikunnan sertifikaattikysely ja yritysten kuukausittaiset puhelinhaastattelut kehittämistyön sujumisesta. Työyhteisö- ja työntekijätason mittareina käytettiin työntekijäkyselyä ja liikemittaria.
Tutkimuksen hyödynnettävyys
Yritykset saavat tutkimuksesta tukea henkilöstöliikunnan kehittämiseen ja arvioimiseen. Lähestymistapa osoittautui sekä toimivaksi että vaikuttavaksi. Tuloksia ja tutkimuksen aikana kehitettyjä henkilöstöliikunnan tukitoimia levitetään julkaisuina ja sähköisinä työkaluina sekä UKK-instituutin, Työterveyslaitoksen ja Olympiakomitean koulutuksissa.
Tiedotteet
Pk-yrityksissä onnistuttiin lisäämään liikkumista ja vähentämään istumista 2.5.2017
Teksti tarkistettu 2/2018
Vastaava tutkija
![]() |
Minna Aittasalo
erikoistutkija
terveystieteiden tohtori, fysioterapeutti, Adjunct Professor, D.Sc. (Health Sciences), PT, Senior Researcher
Puh. 046 922 2094
|
Asiantuntemus
|
Yhteistyö | Työterveyslaitos, Valtakunnallisen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry (Valo) (nyk. Olympiakomitea), Etelä-Savon liikunta ry, Hämeen Liikunta ja Urheilu ry, Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry |
Rahoittajat | Opetus- ja kulttuuriministeriö |
Hanke alkanut | 2013 |
Hanke päättynyt | 2017 |