Tyttö pelaa katukorista LIITU-tutkimus UKK-instituutti

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistä mitataan kolmatta kertaa

Tänä keväänä LIITU-tutkimuksessa on mukana ensimmäistä kertaa myös unen objektiivinen mittaus.

LIITU 2018 -tutkimus on käynnistynyt ja mukaan on kutsuttu tuhansia koululaisia ympäri Suomea. Tutkimuksessa kerätään tietoa 7–15-vuotiaiden lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisestä sekä liikuntaan liittyvistä asenteista, arvoista ja kokemuksista. Lisäksi liikkumista, paikallaanoloa ja ensi kertaa myös unta mitataan ympäri vuorokauden käytettävällä liikemittarilla.

Kysely kartoittaa asenteita ja kokemuksia, objektiivinen mittari liikettä ja unta

Kouluissa täytettävällä sähköisellä luokkakyselyllä selvitetään mm. lasten ja nuorten käyttämiä liikuntamahdollisuuksia ja -paikkoja, nuorten liikunnalle antamia merkityksiä, koettua liikunnallista pätevyyttä, liikunnan esteitä, penkkiurheilua, urheiluseuratoimintaan osallistumista ja liikuntavammoja.

Osa oppilaista osallistuu myös liikkumisen, paikallaanolon ja unen objektiiviseen mittaamiseen liikemittarilla. Oppilaat käyttävät liikemittaria viikon ajan. Mittari rekisteröi erilaisen liikkumisen ja sen tehon ja kertoo liikkeen puutteesta eli paikallaanolosta. Mittaridatasta saadaan myös tietoa unen määrästä sekä karkeasti analysoiden myös sen laadusta.

Trenditietoa koululaisista laajalla yhteistyöllä

– LIITU-tutkimus toteutetaan sähköisten kyselyiden osalta nyt kolmatta kertaa ja toista kertaa mukana on myös liikemittarimittaukset. LIITU-tutkimus on laaja yhteistyöhanke, jossa luodaan Suomeen koko maan kattava peruskouluikäisten lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisen tietojärjestelmä, kertoo LIITU 2018 -tutkimuksen vastuututkija Sami Kokko Jyväskylän yliopistosta.

– On hienoa, että Suomessa on jo olemassa väestötason liikuntakäyttäytymisen trenditutkimus, missä on mukana vahvasti myös objektiivinen tutkimusosuus. Erityisesti olemme innoissamme siitä, että nyt saamme lisätietoa ensimmäistä kertaa näin laajasti myös lasten ja nuorten unesta. Ikäryhmäkin laajeni tänä vuonna jo 1. luokkalaisiin eli laajennamme ennakkoluulottomasti sekä tutkimusjoukkoa että tutkimuksen sisältöä, toteaa tutkimusryhmän jäsen Anne-Mari Jussila UKK-instituutista.

Kyselytutkimuksen toteutuksesta vastaa Jyväskylän yliopisto ja liikkumisen objektiivisesta mittaamisesta liikemittarilla UKK-instituutti yhdessä alueellisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Tutkimuksen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. LIITU-tutkimuksen aineistonkeruu toteutetaan eri puolilla Suomea kahden vuoden välein 1., 3., 5., 7. ja 9. luokan oppilaille.

Lue lisää

 

 
10.4.2018
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.