UKK-instiuutin fysioterapeutteja

Fysioterapia valokeilassa kansainvälisenä Fysioterapiapäivänä

Fysioterapiapäivän teemana on tänä vuonna fysioterapia ja mielenterveys. UKK-instituutin henkilöstöstä joka viides on fysioterapeutti.

Kansainvälistä Fysioterapiapäivää vietetään jälleen tulevana lauantaina 8.9.2018. Päivän tarkoituksena on antaa tunnustusta fysioterapeuttien ammattikunnalle ja muistuttaa fysioterapeuttien elintärkeästä roolista ihmisten hyvinvoinnin, liikkumisen ja itsenäisyyden tukemisessa. Päivää on vietetty vuodesta 1996 alkaen fysioterapeuttien maailmanjärjestön (WCPT) perustamispäivänä (8.9.1951). Maailmanjärjestössä (WCPT) on 107 jäsenmaata/-organisaatiota, joiden kautta järjestö edustaa 450 000 fysioterapeuttia. Päivän viestintää voi seurata some-kanavilla tunnuksella #WCPT2018.

Vuonna 2018 Fysioterapiapäivän teemana on fysioterapia ja mielenterveys. Teemakampanjassa nostetaan esiin hälyttävät faktat: joka neljäs ihminen kärsii jossain vaiheessa elämää jonkinasteisesta mielenterveyshäiriöstä ja joka kuudes ihminen on viimeisen viikon aikana kokenut jonkin mielenterveyteen liittyvän ongelman. Vakavista mielenterveyshäiriöistä kärsivät ihmiset kuolevat keskimäärin 10–20 vuotta nuorempina, ja 70 % näistä kuolemista johtuu huonosta terveydentilasta.

Fysioterapeutti tukee liikkumista ja terveyttä

Fysioterapian ja fysioterapeuttien tarjoamien liikuntapalveluiden avulla voidaan terveydentilaa kuitenkin kohentaa ja mielenterveyshäiriöitä ehkäistä. Teemakampanjassa muistutetaan, että liikunta parantaa elämänlaatua ja itsetuntoa sekä tarjoaa suojaa esimerkiksi masennusta vastaan. Tutkimusten mukaan liikunnan myönteiset vaikutukset korostuvat fysioterapeutin toiminnan myötä; lisäksi masennukseen ja skitsofreniaan sairastuneet ihmiset jatkavat todennäköisemmin liikkumista, kun fysioterapeutti on heitä tukemassa.

Viidesosa UKK-instituutin työntekijöistä fysioterapeutteja

Fysioterapeutit ovat vahvasti läsnä myös UKK-instituutin arjessa: instituutissa työskentelee viitisenkymmentä ihmistä, joista joka viides on koulutukseltaan fysioterapeutti. Suurin osa UKK-instituutin fysioterapeuteista työskentelee tutkijoina. Heillä on kokemusta fysioterapeutin työstä, ja moni heistä on jatkanut opintojaan maisteriopintoihin ja osa tohtoritutkintoihin asti. 

Talon fysioterapeuteista Juhat Koskela ja Lassila harjoittavat fysioterapiaa päivittäin TaULAn eli Tampereen urheilulääkäriaseman puolella. TaULA on UKK-instituutin yhteydessä toimiva liikunta- ja urheilulääketieteen keskus, jossa kummaltakin Juhalta saa ohjausta yksilölliseen terapeuttiseen harjoitteluun tuki- ja liikuntaelinongelmien hoidossa.

 

Kuva: Osa UKK-instituutissa työskentelevistä fysioterapeuteista. Vasemmalta tutkija Päivi Kolu, erikoistutkija Marjo Rinne, tutkimus- ja kehittämispäällikkö Jaana Suni, erikoistutkija Saija Karinkanta ja suunnittelija Annika Taulaniemi


Lue lisää:

 

 
7.9.2018
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.