Kuuden minuutin kävelytestillä arvioidaan aikuisten kestävyyskuntoa kätevästi ja turvallisesti

Kuuden minuutin kävelytestillä arvioidaan aikuisten kestävyyskuntoa kätevästi ja turvallisesti

Toiminnallisen fyysisen suorituskyvyn mittaamiseen tarkoitetun testin tuloksena toimii kuuden minuutin aikana kävelty matka. Testi on turvallinen suorittaa kenttäolosuhteissa, kätevä toteuttaa ympärivuotisesti esimerkiksi lyhyellä radalla sisätiloissa ja helppo hyödyntää niin terveydenhuollossa kuin liikuntapalveluissa.

Kuuden minuutin kävelytestiä on käytetty kahdessa laajassa suomalaisessa väestötutkimuksessa, joissa se osoittautui toimivaksi ja turvalliseksi kestävyyskunnon arviointimenetelmäksi. Testi soveltuu terveille aikuisille, joilla ei ole reipasta kävelyä estävää sairautta tai oiretta. Tuoreessa tutkimuksessa haluttiin selvittää, voidaanko testillä arvioida luotettavasti myös aikuisten hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä eli maksimaalista hapenottokykyä.

– Tutkimuksessa kuuden minuutin kävelytesti toteutettiin sisätiloissa 15 metrin radalla, jonka lisäksi tutkittavat tekivät maksimaalisen juoksumattotestin ylämäkikävelynä, UKK-instituutin testaamisen asiantuntija Ari Mänttäri kertoo. – Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kuuden minuutin kävelytesti on luotettava ja turvallinen maksimaalisen hapenottokyvyn arviointimenetelmä terveille, normaalikuntoisille aikuisille.

Alkuperäisjulkaisu:

Mänttäri A, Suni J, Sievänen H, Husu P, Vähä-Ypyä H, Valkeinen H, Tokola K, Vasankari T. Six-minute walk test: a tool for predicting maximal aerobic power (VO₂max) in healthy adults. Clinical Physiology and Functional Imaging 2018. doi: 10.1111/cpf.12525

Kouluttaudu kävelytestin ohjaajaksi

UKK-instituutti tarjoaa ohjattua verkkokoulutusta uudesta kuuden minuutin kävelytestistä. Koulutus antaa hyvät valmiudet suunnitella, järjestää ja toteuttaa testejä. Kuuden minuutin kävelytestin ohella terveiden aikuisten kestävyyskuntoa voidaan testata perinteisellä kahden kilometrin UKK-kävelytestillä, joka soveltuu erinomaisesti ryhmätestaamiseen.
Lue lisää verkkokoulutusmahdollisuudesta.

 

 
3.10.2018
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.