Lasten ja nuorten liikunta Suomessa -tuloskortti palkittiin Australiassa

Lasten ja nuorten liikunta Suomessa -tuloskortti palkittiin Australiassa

Best Report Card 2018 -palkinto jaettiin 27.11. Movement to Move -kongressissa. UKK-instituutin Pauliina Husu oli mukana Tuloskortin koonneessa asiantuntijaryhmässä.

Tuloskortti 2018 on uusimpaan tutkimustietoon perustuva yhteenveto lasten ja nuorten fyysisestä aktiivisuudesta ja sen edistämisen mahdollisuuksista Suomessa. Kortissa kuvataan ja arvioidaan lasten ja nuorten liikunnan kokonaisuutta 11 osa-alueen kautta. Tuloskortti on tehty aiemmin vuosina 2014 ja 2016 ja se on suunnattu erityisesti kuntapäättäjille.

Tuloskortin kokoamistyötä on koordinoinut LIKES-tutkimuskeskus, ja yhteistyötä on tehty viiden tutkimusta tekevän laitoksen kesken. Lasten ja nuorten liikunnan asiantuntijaryhmässä on ollut edustus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta, LIKES-tutkimuskeskuksesta, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta KIHUsta ja UKK-instituutista sekä valtion liikuntaneuvostosta, opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja Opetushallituksesta.

Suomen malli koulupäivän liikunnallistamiseksi kiinnostaa

Suomen Tuloskortti on osa 49 maan kansainvälistä Active and Healthy Kids Global Alliance -verkostoa. Maiden välinen vertailu lasten ja nuorten liikkumisen tilanteesta julkaistiin Movement to Move -kongressissa. Suomen tilanteessa kansainvälistä huomiota herättivät erityisesti Liikkuva koulu -toimintamalli, lasten ja nuorten osallisuus sekä vähän liikkuvien lasten ja nuorten hyvinvoinnin korostaminen. Lasten ja nuorten liikkumisen lisäämisessä ja paikallaanolon vähentämisessä on kuitenkin vielä paljon tehtävää.

Kansainvälisesti vertailtuna Suomi sai hyviä arvosanoja koulujen ja valtion panostuksesta liikkumisen lisäämiseen, koulumatkojen aktiivisesta kulkemisesta, perheiden ja kavereiden tuesta sekä omatoimisesta liikunnasta ja leikistä. Lasten ja nuorten fyysinen kokonaisaktiivisuus sekä istuminen ja muu paikallaanolo taas olivat kansainvälisen vertailun keskitasoa, mutta liikkumisen määrissä oli jo havaittavissa myönteistä kehitystä.

 

 
28.11.2018
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.