Arkiliikuntaa ja raitiovaunuja – UKK-instituutti mukana kehittämässä kestävää liikkumista

Arkiliikuntaa ja raitiovaunuja – UKK-instituutti kestävää liikkumista kehittämässä

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto STN on valinnut neljä uutta konsortiota Kestävän kasvun avaimet -ohjelmaan. UKK-instituutti on partnerina Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen johtamassa STYLE-hankkeessa.

Terveet elämäntavat kestävän kasvun aikaansaajina (STYLE) -konsortiossa tutkitaan kestävän kasvun edellytyksiä arkiliikunnan edistämisen keinoin. Neljässä kaupungissa – Tampereella, Jyväskylässä, Helsingissä ja Turussa – tehtävien interventioiden avulla tavoitellaan arkiliikunnan lisäystä, joka näkyy kevyen liikenteen kulkutapaosuuden kasvuna ja tuottaa samanaikaisesti kasvavaa liiketoimintaa.

– Kevyen liikenteen ja liikunnan tutkimus ovat olleet melko erillisiä keskusteluja, vaikka arkiliikunnan lisääminen edellyttää kummankin ymmärtämistä, sanoo konsortion johtaja, Turun yliopiston professori Petri Tapio.

– STYLE-hanke tuo yhteen terveyden edistämisen, liikennesuunnittelun ja ympäristönsuojelun näkökulmat tavalla, jossa otetaan huomioon myös uudet liiketoimintamahdollisuudet. On ollut upeaa nähdä, miten koko konsortiomme on lähtenyt rohkeasti mukaan tähän tieteidenväliseen keskusteluun.

UKK-instituutilta objektiivista tietoa liikkumisesta

STYLE-konsortio koostuu yhteensä kuudesta osahankkeesta, joita toteutetaan Turun ja Jyväskylän yliopistojen, Suomen ympäristökeskuksen, Teknologian tutkimuskeskuksen sekä UKK-instituutin tutkijoiden voimin. UKK-instituutin rooli konsortiossa on tuottaa liikkumisen objektiivinen tieto sekä interventioiden suunnittelun että vaikuttavuuden arvioinnin osalta.

– Hienoa päästä mukaan konsortioon, joka hakee uusia toimintatapoja liikkumisen edistämiseen ja kehittää samalla uusia liiketoimintamahdollisuuksia, iloitsee UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.

– Hankkeeseen osallistuvien kaupunkien interventiot ovat hyvin erilaisia. Esimerkiksi Helsingissä toiminta integroituu Helsinki liikkuu -strategiaan, ja Tampereella taas edistetään matkaketjuja parhaillaan rakennettavan raitioliikenteen ympärille.

Konsortion kokonaisrahoitus on yli kolme miljoonaa euroa, ja rahoitettavat hankkeet saavat rahoituksen viideksi vuodeksi. Rahoitus myönnetään kahdessa jaksossa eli ensin kolmeksi ja väliarvioinnin jälkeen kahdeksi vuodeksi.

STN ja Kestävän kasvun avaimet -ohjelma

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, jolla on yhteiskunnallista merkitystä ja vaikuttavuutta. Vuonna 2018 STN rahoittaa tutkimusta 55 miljoonalla eurolla.

Kestävän kasvun avaimet -ohjelmaan etsittiin täydentävällä haulla tutkimusta, joka käsittelee kestävän kasvun mahdollistamista taloudellisen toiminnan avulla. Tavoitteena on tukea suomalaisten yhteisöjen ja yritysten palvelujen ja tuotteiden uudistumista kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Rahoitetut hankkeet

 

Kuva: WSP Finland Oy, Idis Design Oy ja Tampereen kaupunki

 

 
29.11.2018
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.