Veikkausliigan terveystutkimus

Jalkapalloilijoiden vammat syyniin tulevalla liigakaudella

Veikkausliigan terveystutkimuksessa jokainen liigajoukkue ottaa käyttöön pelaajien terveydentilan seurannan. Seuranta auttaa kehittämään vammojen ja sairauksien tunnistamista, hoitoa ja ennaltaehkäisyä sekä lisäämään terveitä harjoituspäiviä.

Tampereen Urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin johtama tutkimushanke käynnistyy helmikuussa ja jatkuu kauden 2019 loppuun asti. Edellisen kerran pelaajien vammat rekisteröitiin koko kauden ajalta kotimaisessa liigassa vuonna 1993.

Tarkka tieto pääsarjatasolla pelaavien miesjalkapalloilijoiden vammoista ja sairastumisista tulee tarpeeseen, sillä selvittämällä yleisimmät pelaajien harjoittelua ja pelaamista häiritsevät terveysongelmat voidaan niiden ehkäisyä tehostaa. Hanke on jo saanut hyvän vastaanoton joukkueissa.

– Tosi tärkeää päästä pois mutu-tiedosta ja saada parempaa ja tarkempaa tietoa vammoista, jotta niitä pystytään tehokkaammin ennaltaehkäisemään, toteaa Veikkausliiga-joukkue FC Hongan päävalmentaja Vesa Vasara.

Palloliiton lääkintätyöryhmän asiantuntijajäsen, FC Hongan fysioterapeutti Einari Kurittu tiivistää videolla alkavan tutkimuksen. Myös Jari Litmanen korostaa hankkeelle osoitetussa videotervehdyksessään vammojen ehkäisyn tärkeyttä.

Terveysseurannasta tukea vammojen ja sairauksien ehkäisyyn

Veikkausliigan terveystutkimuksessa hyödynnetään norjalaisten tutkijoiden kehittämää seurantajärjestelmää. Tutkimukseen osallistuvat pelaajat raportoivat mobiilisti urheilua häiritsevät vammansa ja terveysongelmansa viikoittain, ja tiedot välittyvät tutkimusryhmän ohella joukkueiden lääkintähuollolle.

– Tutkittu tieto tukee joukkueen ja pelaajien suunnitelmallista valmistautumista ja palautumista. Tutkimus antaa paremmat työkalut suunnitella pelaajille yksilöllisiä, vammojen ennaltaehkäisyä tukevia harjoitteita läpi koko kauden, kertoo Ilveksen fysiikkavalmentaja ja fysioterapeutti Heli Rekimies.

Kauden mittaan kertyvän tiedon avulla voidaan tehostaa urheilua häiritsevien vammojen ja sairauksien varhaista tunnistamista ja edistää urheilijoiden terveyttä.

– Tehokas vammojen ehkäisy parantaa pelaajan ja joukkueen menestymismahdollisuuksia sekä pienentää vammojen seurauksena kehittyvien pitkäaikaishaittojen, kuten nivelrikon riskiä. Vammojen ehkäisy vähentää myös yhteiskunnalle aiheutuvia suoria ja epäsuoria kustannuksia, muistuttaa hankkeen vastaava tutkija Mari Leppänen.

Lisätietoa:

Mari Leppänen, vastaava tutkija, terveystieteiden tohtori
Tampereen Urheilulääkäriasema, UKK-instituutti
mari.leppanen(a)ukkinstituutti.fi

  • Yhteistyössä mukana Suomen Palloliitto, Veikkausliiga, Jalkapallon Pelaajayhdistys sekä OP Vakuutus.
 

 

 
12.2.2019
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.