Ihmisiä hiekkatiellä alkukesästä

Työmatkaliikunnan edistämisellä vaikutuksia motivaatioon, mutta ei käyttäytymiseen

Tamperelainen työmatkakävelyn ja -pyöräilyn edistämistä monitieteellisesti tarkasteleva tutkimus oli ensimmäinen laatuaan sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Kävely- ja pyöräilyväylien parannustyöt ja työpaikkakohtaiset edistämistoimet vaikuttivat myönteisesti työntekijöiden aikomukseen, halukkuuteen ja tilaisuuksiin kävellä tai pyöräillä työmatkoja. Työntekijät eivät kuitenkaan alkaneet kävellä tai pyöräillä työmatkojaan aiempaa enemmän.

– Käyttäytymisen muutosta koskeva tutkimustulos saattoi johtua ainakin osittain edistämistoimien lyhyestä kestosta, pohtii Hatanpään ja Hervannan alueilla toteutetun tutkimuksen vastuututkija Minna Aittasalo UKK-instituutista.

Suomalaiset liikkuvat suosituksiin nähden liian vähän, joten työmatkojen kulkeminen osittain tai kokonaan jalan tai pyöräillen on helppo tapa lisätä liikkumista. Lisäksi kävely ja pyöräily auttavat ilmastotavoitteisiin pääsemisessä. Kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi tarvitaan kuitenkin esimerkiksi terveyden, liikenteen ja ympäristön toimijoiden valtakunnallista ja paikallista yhteistyötä.

– Aiemman tutkimustiedon perusteella tiedetään, että yksilön kulkutapavalintoihin vaikuttavat fyysisen ympäristön lisäksi myös sosiaaliset ja yksilölliset tekijät, Aittasalo toteaa.

Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa selvitettiin kävely- ja pyöräilyväylien parannustöiden ennen–jälkeen-vaikutuksia työmatkakävelyyn ja -pyöräilyyn sekä väylien laatuun. Toisessa vaiheessa käynnistettiin organisaatioon, työyhteisöön ja yksilöön kohdistuvat toimet työmatkakävelyn ja -pyöräilyn edistämiseksi.

Tutkimuksessa tuotetut materiaalit:

Maksuton Viisaan liikkumisen työpaikka -työkalu ja muut aineistot työmatkakävelyn ja -pyöräilyn edistämiseen työpaikalla: ukkinstituutti.fi/viksu

Alkuperäisjulkaisu:

Aittasalo M, Tiilikainen J, Tokola K, Suni J, Sievänen H, Vähä-Ypyä H, Vasankari T, Seimelä T, Metsäpuro P, Foster C, Titze S. Socio-ecological natural experiment with randomized controlled trial to promote active commuting to work: process evaluation, behavioral impacts, and changes in the use and quality of walking and cycling paths. Int J Environ Res Public Health 2019;16:1661.

 

 
4.6.2019
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.