Nainen ja mies kävelyllä metsässä

Ikäihmisten toimintakyvyn ylläpito tärkeää – UKK-instituutti tutkii yli 70-vuotiaiden liikkumista

Ikäihmisten liikunta ja liikkuminen (IKLI) -väestötutkimuksessa selvitetään yli 70-vuotiaiden liikkumista, paikallaanoloa ja unta.

IKLI-tutkimuksen päätavoitteena on kerätä tietoa suomalaisten ikäihmisten liikkumis- ja toimintakyvystä, terveydestä, hyvinvoinnista, elämänlaadusta sekä kaatumisista. Tutkimus koostuu kahdesta osasta: ensimmäisessä vaiheessa mukana ovat kotona asuvat ikäihmiset, ja toisessa vaiheessa mitataan koti- ja hoivapalveluiden asukkaiden liikkumista.

– Ensimmäisen vaiheen mittaukset on jo aloitettu Tampereella, ja myöhemmin mittauksia tehdään mm. Helsingissä ja Turussa, kertoo UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.

IKLI-tutkimuksen ensimmäisen vaiheen osallistujat on valittu satunnaisotannalla. Osallistujat pääsevät vastaamaan liikkumiskyselyyn sekä tekemään liikkumis- ja toimintakykyä mittaavat testit.

UKK-instituutin väestötutkimukset kattavat lähes koko kansan

IKLI-tutkimuksen osallistujat saavat myös käyttöönsä UKK-instituutin liikemittarin, joka mittaa viikon ajan osallistujan liikkumista, paikallaanoloa ja unta. Liikemittarilla kerättyä tietoa tarvitaan, koska kyselemällä tai haastattelemalla kerätty tieto ei kuvaa riittävän luotettavasti liikkumista ja paikallaanoloa.

– Ikäihmisten liikkumista tutkitaan ensimmäistä kertaa väestötasolla objektiivisen liikemittarin avulla, Vasankari kuvailee.
– Liikemittareilla saatavan tiedon avulla pystytään selvittämään myös liikkumisen ja paikallaanolon yhteyksiä keskeisiin kansansairauksiin aiempaa tarkemmin ja monipuolisemmin.

Ikäihmisten liikunta ja liikkuminen -tutkimus on tarkoitus toteuttaa neljän vuoden välein, seuraavan kerran vuonna 2024.
– Tutkimus täydentää laajoja väestötutkimuksiamme, jotka kattavat nyt lähes kaikki kansalaiset aina kouluikäisistä lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin, Vasankari iloitsee.

Ikäihmisten liikunta ja liikkuminen -väestötutkimus:
ukkinstituutti.fi/IKLI

 

 
29.1.2020
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.