Afrikan tähti -pelin jalokivi kiinnitettynä koivunrunkoon.

Lautapelit taipuvat innostaviksi pihapeleiksi


Pihapeleiksi muokatut lautapelit liikuttavat kuin huomaamatta.

UKK-instituutin henkilökunta pääsi liikuntapäivässään tutustumaan tuttuihin lautapeleihin Suomen Ladun pihapelien muodossa. Pelit tempaisivat mukaansa, lisäsivät ryhmähenkeä ja saivat sykkeen kohoamaan. Erityisen hauskaa oli etsiä Afrikan tähteä ja juosta rosvoja karkuun lähimetsässä.

Aikuisia juoksemassa parkkipaikalla Kimble-pelin pihapeliversiossa.

Kuva 1. Kimble nostaa sykettä, kun sitä pelataan pihapelinä parkkipaikalla.

Suomen Ladun hankesuunnittelija Susanne Blomqvist kertoo pihapeleistä lisää:

Miten tuttujen lautapelien siirtäminen pihapeleiksi sai alkunsa?

Idea syntyi jo päättyneessä Suomen Ladun perheliikunnan kehittämishankkeessa (2016–2019), jossa pohdimme ja kehitimme mahdollisimman monenlaisia tapoja liikuttaa erilaisia perheitä, etenkin ulkona. Vaikka liikunnan lisääminen oli yhtenä tavoitteena, tärkeintä kehittämissämme toimintamalleissa oli aikuisten ja lasten hauska ulkoilu ja yhdessäolo. Lautapelien vieminen ulos tuntui tähän loistavalta konseptilta ja sellaiseksi se on myös osoittautunut.

Kenelle pelit on suunnattu?

Pelit on suunnattu erityisesti perheille, mutta hieman sääntöjä soveltamalla ja sopivan peliympäristön valitsemalla ne sopivat mielestäni ihan kaikille.

Erityisesti varhaiskasvatus ja koulumaailma tuntuvat ottaneen pelit hyvin omakseen. Jäsenyhdistyksemme Ulko-opet ry onkin kehittänyt peleistä myös pedagogiset versiot, joita voi käyttää eri oppiaineiden ja sisältöjen opetuksessa.

Mitä pelit antavat osallistujille?

Pelit ovat ennen kaikkea hauskaa yhdessäoloa. Pelit vievät mennessään melkein huomaamatta, joten ne ovat myös yllättävän tehokasta liikuntaa, vaikka sitä ei erikseen korosteta.

Perheliikunta on yksi Suomen Ladun toiminnan painopisteistä. Kertoisitko tästä hieman lisää?

Näkemyksemme mukaan perheliikunta ei ole vain pienten lasten liikuntaa, jossa aikuisella on lapsen liikunnan mahdollistava rooli, vaan kyse on myös isompien lasten (jopa teini-ikäisten) ja aikuisten liikunnasta. Lapsilla voi olla jopa hyvin merkittävä rooli etenkin vähän liikkuvien aikuisten liikunnan lisäämisessä.

Liikunnallisen elämäntavan lisäksi tärkeä tavoitteemme on nostaa perheliikunnan merkitystä koko perheen ja sen dynamiikan kannalta. Vaikka perheen yhteinen liikunta voi olla pyöräilyä, metsäretkiä, pihasulkiksen pelaamista tai muuta ei-tavoitteellista liikkumista, tulisi tämän yhteisen aktiivisen ajan olla itsessään jo merkityksellistä ja tavoiteltavaa.

Toivoisimme myös kuntien, järjestöjen ja liikuntaseurojen luovan enemmän mahdollisuuksia toimintaan, johon voi osallistua koko perhe.

Mistä löytyy lisätietoa?

Ohjeet peleihin löytyvät Suomen Ladun perheliikunnan sivuilta. Sivultamme suomenlatu.fi/perheliikunta löytyy myös paljon muita ideoita aikuisten ja lasten yhteiseen liikuntaan.

Muistipeli käynnissä nurmikolla, esineet piilossa pesuvatien alla.

Kuva 2. Muistipeli onnistuu pihapelinä.

Haastateltava: hankesuunnittelija Susanne Blomqvist, Seikkailevat perheet -hanke/Suomen Latu

Haastattelija ja kuvat: hankepäällikkö Saara Koskinen, Smart Moves -hanke/UKK-instituutti

 

 

 

 
10.9.2020
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.