Tommi Vasankari

Joko olisi aika määrätietoisesti kaikilla hallinnon aloilla edistää liikuntaa ja vähentää istumista?

Suomi saa lähiviikkoina uuden hallituksen ja sen hallitusohjelmasta on luvassa aikaisempaa tiiviimpi, muutamiin keskeisiin poikkihallinnollisiin teemoihin keskittyvä ohjelma. Monet tahot ovat esittäneet erilaisia arvioita, mitä nuo poikkihallinnolliset laajat teemat voisivat olla. Seuraavassa yksi pohdinta lisää tähän sarjaan.

Systemaattisella, hallintokunnat läpäisyperiaatteella toimivalla liikunnan edistämisellä ja istumisen vähentämisellä olisi mahdollisuus ratkoa monen hallinnonalan haasteita. Tällöin ei ole kysymys vain liikunnasta. Liikunnan edistäminen on täysin alikäytetty sairauksien ehkäisyn, hoidon ja kuntoutuksen keino, puhumattakaan tuoreesta istumisen vähentämisestä.

Terveydenhuollon kustannusten lähentyessä jo 20 miljardia vuodessa on liikunta keskeinen keino vähentää näitä kustannuksia tai ainakin leikata kyseisten kustannusten kasvua.
Panostaminen lyhyiden matkojen kulkemiseen jalan ja pyörällä auttaisi myös talkoissa kohti kestävää liikkumista ja fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämistä.

Liikuntatoimiala elinkeinona on taantuman vuosinakin yksi harvoista kasvavista aloista. Sen arvo on jo vähintään 5,5 miljardia euroa vuodessa. Tavoiteltaessa pidempiä työuria on säännöllinen liikunta ja riittävä fyysinen kunto keskeisiä työuria turvaavia tekijöitä. Liikunta tukee myös oppimista ja muistia, joten hyötyjä saadaan lapsista vanhuksiin. Liikunta on yksi selkeimmistä syrjäytymisen ehkäisijöistä ja yhteiskuntaan integroivista tekijöistä erityisesti nuorten kohdalla.

Ponnekkaasti liikuntaa edistämällä ja istumista vähentämällä voidaan siis tarjota vähintään osaratkaisua moniin eri hallinnonalojen keskeisiin haasteisiin. Onkin aihetta kysyä, joka olisimme yhteiskuntana valmiit ottamaan seuraavan askeleen liikunnan edistämisessä ja istumisen vähentämisessä? Vahvalle eri hallintokunnat läpäisevälle poliittiselle ohjaukselle olisi kestävyysvajeen kanssa kamppailevassa Suomessa tilausta. Joko olemme valmiita vastaanottamaan liikunnan edistämisen monet hyödyt?

Tampereella 5.5.2015

Tommi Vasankari, UKK-instituutin johtaja

 

 
5.5.2015
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.