Saija Karinkanta

Pätkiikö?

Ei, nyt en puhu muistista enkä edes alkoholista. Minä puhun tiedon kulusta – tai pikemminkin kulkemattomuudesta.

Olen tänä keväänä ollut useassa tilaisuudessa, jossa yllättynyt palveluntarjoaja kohtaa äimistyneen kohderyhmän edustajan. Mitä? Palveluja, minulleko? Tyypillisesti kysymyksessä on liikunnan edistäminen jossain muodossa.

On jokseenkin sääntö kuin poikkeus, että liikunta-aiheisen asiantuntijaluennon jälkeen päädytään seuraavanlaiseen keskusteluun: ”Joo, joo, kyllä liikkuisin, jos joku vähän näyttäisi mitä pitää tehdä ja olisi paikka mihin mennä. Eihän meillä täällä sellaista ole. Kyllä pitäisi enemmän panostaa tähän.”

Liikuntaryhmiä on kyllä tarjolla

Asiantuntija opastaa, miten itsenäisesti pääsee liikkumisessa alkuun, mutta myöntää, että hankala on itsensä kanssa ryhmäliikuntaa harrastaa. Yleisössä kädet viuhuvat. Meidän yhdistys, hanke, kunnan liikuntatoimi tai jokin hyvinkin yllättävä taho järjestää juuri tällaista toimintaa.
Hämmentynyt kysyjä ihmettelee, ettei ole moiseen toimintaan törmännyt. Käydään läpi kokoontumispaikkoja ja aikoja sekä ilmoittautumiskäytäntöjä. Kysyjä ja useat kanssaihmettelijät kirjaavat tiedot ylös ja ovat silmin nähden tyytyväisiä. Hyvä!

Vai onko sittenkään? Aika moni potentiaalinen kohderyhmäläinen jäi edelleen pimentoon siitä, että tiettynä elokuun päivänä pitää kirjautua elektroniseen ilmoittautumisjärjestelmään tai soittaa Maijalle. Kaikkihan Maijan nyt tuntevat, vaikkei sukunimi juuri nyt muistu informoijan mieleen.

Mistä löytyy tietoa ryhmistä?

Samaan aikaan kun Salli Sohvaperuna ja Markku Melkein Liikkuja miettivät säännöllisen liikuntaharrastuksen aloittamista, osa yhdistysten ryhmänvetäjistä harmittelee osallistujien vähäisyyttä ja liikuntatoimen liikunnanohjaaja tervehtii vanhoja tuttuja. Ohi mentiin – huomaamatta.

Jos oikeasti haluamme tavoittaa vähän liikkuvia, monikanavaiseen tiedottamiseen on panostettava. Pirstale- ja perimätiedon sijaan on paikkakunnan koko tarjonta koottava kaikkien näkyville. Ei siis ole liikuntakalenterin tai laajemman toimintakalenterin voittanutta. Tämä selviytymispakkaus on syytä olla näkyvillä siellä missä ihmisetkin ovat. Tässä meiltä toimijoilta kaivataan lisää mielikuvitusta! Kaikki eivät voi, osaa tai halua käyttää nettiä. Puskaradio harvoin tavoittaa kaikkia eikä Myrskylän Marttojen toimintatavat ja toimihenkilöt voi olla kaikkien tiedossa – tiedottamatta.

Jos kaiken tämän jälkeenkin Salli jää sohvalle ja Markku kääntyy postilaatikolta takaisin, on aika ottaa esiin järeämpi ase – etsivä ja ennen kaikkea löytävä työ. Jalkautuminen tekee hyvää myös meille liikuntaihmisille.

Tampereella 9.6.2015

Erikoistutkija Saija Karinkanta

 

 
9.6.2015
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.