Annika Taulaniemi

Selkäystävällistä pilatessa Ouluun

Olin juuri toista kertaa Oulussa selkäystävällisen pilateksen merkeissä. Keväällä 2014 pidin koulutuspäivän aiheesta ”Selkäystävällinen pilates”, nyt joulukuussa 2015 Ouluun oli tilattu koulutuspäivä aiheesta ”Selkäystävällinen pilates, jatkokurssi”.

Oma pilateshistoriani alkoi 2000-luvun alkupuolella osallistumalla erilaisille lyhytkursseille Helsingissä ja lukemalla kirjoja aiheesta. 2004 aloitin pilatesohjaajaopinnot Tukholmassa. Koulutuksen järjesti Ylab Education, ja muistelen vieläkin lämmöllä useampana syksynä Tukholmaan suuntautuneita kouluttautumismatkoja. Vaikka koulutus oli vaativa, se oli tavattoman hyvin organisoitu ja toteutettu, tunnelma oli mahtava ja ennen kaikkea aihe todella ”kolahti”. Tein koulutukseen liittyvän lopputyön aiheesta ”Pilates for low back pain?” Koska aihetta oli tutkittu aika vähän, syntyi haave tutkia, auttaako pilates selkäkipuisia naisia.

UKK-instituutissa oli aiemmin toteutettu kaksi selkäkipujen varhaiskuntoutukseen ja ehkäisyyn tähtäävää tutkimusta miehillä. Ensimmäisen tutkittavat olivat selkävaivaisia keski-ikäisiä VR:n työntekijöitä ja toisen asepalveluksen aloittaneita nuoria miehiä. Molempien tutkimusten tulokset osoittivat, että tietyn tyyppinen, neuro-muskulaarinen lihaskuntoharjoittelu yhdessä selkäneuvonnan kanssa vähensi tutkittavien selkäoireita. Ajattelin silloin, että pilatesta pystyisi muokkaamaan siten, että näissä selkätutkimuksissa toteutetut periaatteet selän terveyttä tukevasta harjoittelusta toteutuvat.

Pilatesharjoittelua hoitajien selkävaivoihin

UKK-instituutti aloitti KELA:lta saadun tutkimusrahoituksen avulla hoitotyöntekijöiden selkävaivojen pitkittymisen ehkäisyyn tähtäävän NURSE-tutkimuksen loppuvuodesta 2011. Siinä tutkitaan, miten selkäneuvonta, pilatestyyppinen harjoittelu tai neuvonnan ja pilateksen yhdistelmä vaikuttavat naishoitajien selkäkipuun, selän hallintaan ja pelkokäyttäytymiseen (liikkumisen pelkoon). Suunnittelin tutkimukseen sovelletun, pilatestyyppisen harjoitusohjelman, jossa on kolme eri vaativuustasoa. Ohjasin myös itse osaa näistä harjoitusryhmistä 6 kk:n tutkimusinterventioissa kolmen vuoden aikana, kolmessa eri tamperelaisessa hoitoalan työpaikassa samalla tavalla toteutetussa osatutkimuksessa.

Tätä NURSE-tutkimukseen tuotettua materiaalia on hyödynnetty nyt molemmissa Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston tilaamissa koulutuksissa. V. 2014 toteutetussa koulutuksessa käsiteltiin epäspesifien selkäkipujen syitä, selän kuormittumisen periaatteita, selkäystävällisen harjoittelun periaatteita ja alkeistason selkäystävälliseksi muokattuja pilatesharjoituksia. Nyt toteutuneessa jatkokoulutuksessa oli tarkoitus kerrata selän kuormittumisen ja selän terveyttä tukevan harjoittelun periaatteita sekä hengityksen muuntelua. Käytännön harjoituksissa oli aikomus toteuttaa vaativamman tason selkäystävällistä pilatesta sekä kokeilla joogalla maustettua venyttelevämpää pilatesta rentoutuksineen.

Yllättäviä tilanteita koulutuspäivässä

Olin odottanut, että osallistujat ovat aiemmalle kurssille osallistuneita tai muutoin pilatekseen perehtyneitä. Näin osa olikin, mutta paikan päällä selvisi, että osalla kokemus oli vähäisempää. Lisäksi joulukuun alun sakea räntäsade hidastutti kulkemista, ja osallistujia saapui koulutukseen tipotellen. Alkuperäisestä suunnitelmasta siirryttiin sitten yhteisymmärryksessä ”plan B:hen”, harjoittelussa toteutettiin vaativamman harjoittelun sijaan liikekehittelyä helpommasta harjoittelusta vaativampaan ja aikatauluissa joustettiin.

Tietenkin kouluttajana miettii, mitä osallistujat saavat irti sellaisesta koulutuksesta, jossa pyritään tarjoamaan jokaiselle jotakin. Kaikki osallistujat tuntuivat kuitenkin olevan aktiivisia, kyselivät, kommentoivat, kokeilivat ja harjoittelivat keskittyneesti. Oulun seudulla asuvat ovat tällä kokemuksella huipputyyppejä! Matkailu avartaa, ja itse opin aina jokaisesta koulutuskerrasta jotain. Koska oma työ ei enää sisällä potilastyötä, kontaktit käytännön työn tekijöihin ovat ehdottoman tärkeitä!”

3.12.15, junassa jossain Oulun ja Kokkolan välillä,
Annika Taulaniemi
suunnittelija, THM, ft, väitöskirjatutkija, UKK-instituutti


Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto ja UKK-instituutti ovat tehneet koulutusyhteistyötä jo kymmenen vuoden ajan. UKK-instituutin asiantuntijoita on käynyt kouluttamassa eri aiheista kesäyliopiston eri toimipaikoissa. Suunnittelija Annika Taulaniemi piti Oulussa 3.12.15 selkäystävällisen pilatesharjoittelun jatkokurssin.

Katso valokuvilla ja opiskelijoiden kommenteilla täydennetty Annikan blogi Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston verkkosivuilta.

 

 

 

 
9.12.2015
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.