Talvipyöräily

Pyöräily on terapiaa keholle ja mielelle – myös talvella

Päivät pitenevät vauhdilla eivätkä paukkupakkasetkaan ole viime vuosina enää juuri haitanneet talvipyöräilyä näillä leveysasteilla. Pyörä jää helposti odottelemaan kesäkelejä ensimmäisten lumihiutaleiden sataessa syksyllä. Ihan turhaan, pyöräilyä voi helposti jatkaa ympäri vuoden ilman extreme-urheilijan varusteita tai asennetta!

Puoli tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa täyttää jo kepeästi viikoittaisen terveysliikuntasuosituksen kestävyysliikunnan osalta ja mikä parasta, samalla säästyy hiukan luontoa, polttoainetta ja rahaa auton jäädessä kotiin. Pyöräily virkistää myös mieltä ja auttaa palautumaan työpäivästä kotimatkan aikana. Kauniina talvipäivänä pyöräily on mindfulness-harjoitusta parhaimmillaan ja ympäröivä luontokin on helpompi huomata ulkoillen kuin auton ikkunan läpi. Oman työmatkafillarin, mummopyörän tai Jopon voi helposti päivittää talvikelpoiseksi kulkupeliksi ja pyöräillä töihin ympäri vuoden. Vaikka kerran tai pari viikossa, jos oma aikataulu ei salli jokapäiväistä työmatkapyöräilyä. Tai auton voi jättää kotiin ja polkaista töihin aluksi vain sellaisina talvipäivinä kun ilma näyttää hyvältä, ei pyrytä eikä pakkasta ole liikaa.

Urheilukaupat pursuilevat kaikenlaisia houkuttelevia varusteita pyöräilyyn ja kauppojen nettisivuja selattuani alkaa vaikuttaa siltä, että tarvitsen välttämättä sellaisiakin varusteita, joita en ennen tiennyt olevan olemassakaan. Talvipyöräilyä, kuten muutakin liikuntaa, voi kuitenkin aloittaa kevyesti ja askel kerrallaan. Varusteilla ehtii hifistellä sitten myöhemminkin, jos pyöräilykärpänen puraisee kunnolla. Pyörä on kuitenkin hyvä varustaa kunnon nastarenkailla sekä etu- ja takavaloilla. Pyöräilijälle riittää varusteiksi talviliikuntaan sopiva tuulenpitävä kerrospukeutuminen ja heijastimet.

Talvipyöräile töihin -päivä 10.2.

Kansainvälinen Talvipyöräile töihin -päivä (Winter bike to work) perjantaina 10.2. kannustaa kaikkia kokeilemaan työmatkapyöräilyä talvella. Tapahtumaan voi osallistua ja rekisteröidä itsensä kartalle osoitteessa http://winterbiketoworkday.org/fi/home2017/ . Se on samalla leikkimielinen kisa maailman kaupunkien välillä: missä kaupungissa on eniten talvisia työmatkapyöräilijöitä? Oman kaupunkinsa sijoitusta voi seurata tapahtuman verkkosivuilta.

Johanna Tiilikainen
tutkija, terveystieteiden maisteri
UKK-instituutti

 

 
8.2.2017
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.