Urheiluvammojen ehkäisy mahdollinen tehtävä

Liikuntavammojen ehkäisy – mahdollinen tehtävä

Urheilufysioterapian kongressissa pureuduttiin lonkka- ja polvivaivojen ehkäisyyn ja kuntoutukseen.

FSPA Congress 9.–10.6. Prevention – Mission possible

Suomen Urheilufysioterapeutit ry. toteuttaa vuosittain suuren kansainvälisen urheilufysioterapian kongressin. Järjestyksessään kolmas kongressi järjestettiin tänä vuonna 9.–10.6. Marina Congress Centerissä Helsingin Katajanokalla. Kahden tiiviin kongressipäivän aikana esiintyi useita kansainvälisesti arvostettuja urheilulääketieteen puhujia sekä Suomesta että maailmalta. Kongressiin toi tervehdyksensä myös fysioterapeuttien maailmanjärjestön (WCTP) puheenjohtaja Emma Stokes Irlannista.

Perjantaina keskiössä lonkka ja nivusseudun vammat

Perjantain pääteemoina olivat urheilijoiden lonkka- ja nivusseudun vammat sekä niiden ennaltaehkäisy. Ahdas lonkka -oireyhtymä (FAI eli femoroasetabulaarinen impingement) on tällä hetkellä yksi urheilulääketieteen kuumimmista aiheista. Syndrooman diagnosoinnista ja hoitolinjoista on äskettäin julkaistu konsensuslausuma, josta oli kertomassa Adam Weir Hollannista. Mielenkiintoinen oli myös Englannin valioliigajoukkue Southamptonin jalkapalloakatemian fysioterapian ja urheilulääketieteen johtaja Mo Gimpelin esitys siitä, miten akatemiassa keskitytään pelaajien lonkan ja nivusseudun vammojen ennaltaehkäisyyn ja kuntoutukseen. Iltapäivän demonstraatioissa oli mahdollisuus tutustua Gimpelin käytännön oppeihin aiheesta yhdessä kanadalaisen Linda-Joy Leen kanssa. Lee toi uudenlaisen näkökulman rintakehän ja -rangan liike- ja toimintahäiriöiden vaikutuksesta lantion alueen sekä alaraajojen vammoihin.

Polvikipu ja eturistisidevammat pääosassa lauantaina

Lauantain pääteemana oli polvikipu sekä eturistisidevammat. Kati Pasanen aloitti päivän kertomalla UKK-instituutissa tehdyn laajan urheiluvammatutkimuksen tuloksia aiheesta sekä siitä, onko eturistisidevammoja mahdollista ennustaa ja ennaltaehkäistä. Itse olin hyvin vaikuttunut Ruotsissa nykyään työskentelevän Claire Ardernin (Australia) luennosta. Ardern puhui siitä, milloin urheilija on valmis palaamaan takaisin urheiluun eturistisidevamman jälkeen. Hän painotti esityksessään muun muassa sitä, että palaamisen suunnittelu tulisi aloittaa jo heti vammahetkestä.

Polvikivun hoidossa käytettävistä tähystysleikkauksista ja niiden tehosta konservatiiviseen hoitoon verrattuna olivat kertomassa Teppo Järvinen sekä Ewa Roos Tanskasta. Molempien luennot olivat todella mielenkiintoiset ja antoivat paljon ajattelemisen aihetta pääosin fysioterapeuteista koostuneelle kuulijakunnalle. Myös lauantaipäivä päättyi käytännön demoihin, jotka pitivät Claire Ardern ja Juha Koistinen.

Posterikilpailu osana kongressia

Kongressin yhteydessä järjestettiin myös posterikilpailu. Kilpailuun oli valittu kuuden väitöskirjatutkijan tutkimusabstraktit, joiden tuloksia tutkijat esittelivät postereissaan. Osallistujilla oli mahdollisuus tutustua posterinäyttelyyn kongressipäivien aikana. Posterit arvioitiin myös kongressin tieteellisen toimikunnan puolesta. Perjantaipäivän päätteeksi järjestettiin tieteellinen sessio, jossa jokainen väitöskirjatutkija sai viiden minuutin puheenvuorossa esittää oman työnsä myös suullisesti. Jokaisen esityksen jälkeen kuulijoilla oli mahdollisuus pisteyttää esitykset Kahoot-sovelluksen avulla. Kilpailun sijoitukset ratkesivat lopulta sekä tieteellisen toimikunnan että yleisöäänestyksen yhteispisteiden perusteella. Palkinnot jaettiin perjantai-illan juhlapäivällisellä ja meillä Terve Urheilija -tutkijoilla oli kunnia saada kisasta sekä ykkös- että kolmossijat!

Kaiken kaikkiaan kongressi oli todella mielenkiintoinen ja ohjelma sekä järjestelyt toimivat loistavasti. Kongressissa pidettyihin esityksiin voi tutustua Suomen Urhielufysioterapeuttien verkkosivuilla osoitteessa www.suft.fi. Twitteristä löytyy myös aiheesta käytyä keskustelua hastagilla #fspacongress. Ensi vuonna kesäkuun alussa Helsingissä järjestettävä kongressi keskittyy olkapäähän.

Kirjoittaja
Tanja Kulmala

 

Kirjoittaja Tanja Kulmala on terveystieteiden maisteri, fysioterapeutti ja väitöskirjatutkija, joka työskentelee UKK-instituutin osana toimivalla Tampereen Urheilulääkäriasemalla. Kulmala voitti FSPA kongressin posterikilpailun. Hänen posterinsa käsitteli sitä, voidaanko yhden jalan kurotustestillä (Star Excursion Balance Test) ennustaa akuutteja ja ilman kontaktia tapahtuvia polven eturistisidevammoja kolmen vuoden seurannassa. Marko Rossi ylsi posterikilpailussa kolmannelle sijalle. Kolmas Terve Urheilija -tutkijamme posterikilpailussa oli Marleena Rossi.

 

 
21.6.2017
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.