Mittaaminen älylaite UKK-instituutti

ICAMPAM 2017 – vaiherikas matka Bethesdaan

UKK-instituutin menetelmä esillä kansainvälisessä liikkumisen mittaamisen konferenssissa.

Viides ICAMPAM-kongressi (International Conference on Ambulatory Monitoring of Physical Activity and Movement) järjestettiin juhannusviikolla Bethesdassa, Yhdysvalloissa. Kongressin järjestelyistä vastasi ’The National Institutes of Health (NIH)” Rick Troianon johdolla. Neljäpäiväinen tapahtuma kokosi yhteen liikkumisen, liikunnan, paikallaanolon ja unen mittaamisesta kiinnostuneita tutkijoita, asiantuntijoita ja opiskelijoita niin liikunta- ja terveystieteiden kuin tekniikan alaltakin. Osallistujia oli lähes 300 lähes 30 maasta ympäri maailmaa. Kongressin ohjelma sisälsi keynote-luentoja, kutsuttuja puheenvuoroja, erilaisia teemasessioita sekä 68 lyhyttä suullista esitystä ja 140 posteriesitystä.

UKK-instituutista tapahtumassa olivat mukana johtaja Tommi Vasankari (kutsuttu puhuja), erikoistutkija Pauliina Husu (suullinen esitys) ja laboratorioinsinööri Henri Vähä-Ypyä (posteri). Kaikki em. esitykset käsittelivät UKK-instituutissa kehitettyä MAD-APE-menetelmää liikkumisen ja paikallaanolon mittaamisessa ja sen käytännön soveltamista tutkimuksissa. Esitykset herättivät runsaasti kiinnostusta ja keskustelua.

Pääluentojen aiheina olivat puettavan teknologian, mm. älykenkien, käyttäminen liikkumisvaikeuksien tunnistamisessa ja kuntoutuksessa, älypuhelinsovellusten hyödyntäminen liikkumisen ja terveyden edistämisessä, isojen kansallisten kohorttitutkimusten objektiivisen mittausdatan tallentaminen ja hyödyntäminen eri tutkimusryhmien kesken sekä unen ja mm. vireystilan ja oppimiskyvyn monitorointi laboratorio-olosuhteissa ja niiden ulkopuolella.
Muissa esityksissä käsiteltiin mm. liikkumisen ja/tai paikallaanolon ympärivuorokautista objektiivista mittaamista, liikkumisen ja paikallaanolon yhteyksiä terveydentilaan, liikemittarien käyttöä erityisryhmien liikkumisen ja paikallaanolo mittaamisessa, erilaisten mittausmenetelmien kykyä arvioida mm. liikkumisen tehoa ja askelmääriä sekä kuluttajille suunnattujen mittalaitteiden hyödyntämistä tutkimuskäytössä.

Liikkumisen ja paikallaanolon objektiivinen mittaaminen on viimeisen kymmenen vuoden aikana kehittynyt yksinkertaisista laskuripohjaisista menetelmistä useisiin erilaisiin, monipuolisempiin ja tarkempiin menetelmiin. Samalla eri tutkimuksista saatujen tulosten vertailtavuus on vaikeutunut. Tämä johtuu osittain mittausvälineiden ja -menetelmien välisistä eroista ja osittain erilaisista tavoista käsitellä eri menetelmillä saatuja tuloksia. ICAMPAM-kongressin tavoitteena oli esitellä erilaisia mittausmenetelmiä ja niiden käyttöä ja soveltamista liikunta- ja terveystutkimuksessa. Tavoitteena oli herättää keskustelua mittaamiseen liittyvistä asioista ja luoda uusia ideoita ja yhteistyömahdollisuuksia osallistujien kesken.

Tiiviin kongressiohjelman lomassa ehdimme tutustua pikaisesti Washingtonin merkittävimpiin nähtävyyksiin. Lentokoneita vaivanneiden teknisten ongelmien vuoksi poikkesimme matkalla myös Ruotsissa, Tanskassa ja Islannissa. Erityisesti paluumatkan pitemmän pysähdyksen ansiosta pääsimme tutustumaan myös Reykjavikin karuihin ja tuulisiin maisemiin. Seuraava ICAMPAM-kongressi järjestetään vuonna 2019 Maastrichtissa. Sinne matkustamisen pitäisi sujua joutuisammin ja vaivattomammin.

Pauliina Husu, erikoistutkija
Henri Vähä-Ypyä, laboratorioinsinööri

 

 
27.6.2017
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.