koripallo UKK-instituutti

Ajankohtaista liikuntavammatutkimuksessa  – videoterveisiä Tanskasta

Tuttavallisesti Sportskongres, virallisesti 14th Scandinavian Congress of Medicine & Science in Sports järjestettiin helmikuun alussa Kööpenhaminassa. Skandinaviaan viittaavasta nimestään huolimatta tämä liikuntalääketieteen kongressi oli hyvin kansainvälinen: mukana oli 750 osallistujaa 45:stä eri maasta.

Kolmen päivän ajan, avausluentoa lukuun ottamatta, käynnissä oli samanaikaisesti neljä luentoa tai workshoppia. Ohjelmasta löytyi varmasti mielenkiintoista kuunneltavaa sekä tutkijoille, fysioterapeuteille, lääkäreille että valmentajille. Kongressin pääteema oli tänä vuonna liikuntavammojen ennaltaehkäisy ja hoito, mutta sen lisäksi mukana oli myös laaja kirjo muita liikuntalääketieteen aiheita. Luennoilla käsiteltiin ainakin kuormittamista eri näkökulmista, palautumista, ravitsemusta, fyysistä aktiivisuutta ja dopingia.

UKK-instituutissa toimivan Tampereen Urheilulääkäriaseman liikuntalääketieteen erikoislääkäri Timo Hänninen esitteli väitöskirjansa tuloksia kliinisen työkalun käytöstä urheilijoiden päävammojen arviointiin. Hännisen puheenvuoro on katsottavissa luentotallenteena.

Tampereen Urheilulääkäriaseman PROFITS-tutkimuksen tuloksia oli esillä Marleena Rossin urheilijan selkäkivun riskitekijöitä käsittelevässä posterissa. Tutkija Anu Räisänen esitteli posterissaan Terve Futaaja -tutkimuksen tuloksia alaraajavammojen riskitekijöiden osalta.

Kati Pasanen, Tampereen urheilulääkäriaseman vieraileva tutkija ja Calgaryn yliopiston liikuntavammojen tutkimuskeskuksen apulaisprofessori luennoi lasten ja nuorten liikuntavammojen riskitekijöistä. Pasasen yhteenveto aiheesta on katsottavissa videona.

Sportskongres Youtube-kanavalta löydät myös monia muita mielenkiintoisia videoita kongressin aiheista, esimerkiksi Keith Baarin avausluento, Chris Bleakleyn luento äkillisten vammojen akuuttihoidosta ja Carly McKayn yhteenveto vammojenehkäisyyn tähtäävien harjoitusohjelmien viemisestä käytäntöön.

Kongressin viestit liikuntavammatutkimuksen näkökulmasta

  1. Liikuntavammoja voidaan ehkäistä.
  2. Vammojen ehkäisymenetelmien vieminen tutkimusmaailmasta käytäntöön ei ole helppoa, mutta se on mahdollista. Hyviä esimerkkejä löytyy jo.
  3. Akuutissa vammassa kuormitus voittaa levon ja kylmähoidon, kun kuormitetaan oikein. Kuormittamisen tulee alkaa riittävän aikaisin. Kompressio ja kylmähoito voivat auttaa kivunlievityksessä, mikä mahdollistaa liikkumisen ja kudoksen kuormittamisen.
  4. Kuntoutuksen aloittamisen ajankohta ja sisältö vaikuttavat lajin pariin paluuseen merkittävästi. Kuntoutus tulee aloittaa ajoissa!
  5. Liikkumista aloitteleville sattuu paljon vammoja. Vammojen ennaltaehkäisyn huomioiminen liikunta-aktiivisuuden lisäämiseen tähtäävissä ohjelmissa on tärkeää.

 

Anu Räisänen
tutkija
Tampereen Urheilulääkäriasema / UKK-instituutti

 

 

 
8.2.2018
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.