Koira saa perheen lapset liikkumaan

Koiraperheiden lapset ovat usein fyysisesti aktiivisempia verrattuna ikätovereihin, joiden perheissä ei ole koiraa. Keskeinen tekijä fyysisen aktiivisuuden lisääntymisessä on lapsen ja koiran välinen kiintymys, mikä saa lapsen viettämään aikaa, liikkumaan, pelaamaan ja leikkimään koiran kanssa.

Aiempien tutkimusten mukaan koira lisää perheen lasten ja nuorten päivittäistä fyysistä aktiivisuutta eri tavoin, mutta pelkästään koiran omistaminen ei vielä riitä selitykseksi. Referaatissa esiteltävässä tutkimuksessa selvitettiin, vaikuttaako lapsen ja koiran välinen kiintymyssuhde lapsen painoon, päivittäiseen ruutuaikaan ja fyysisen aktiivisuuden määrään. Anayysissa tarkasteltiin koiraperheitä, joissa oli yhteensä 370 lasta. Lasten vanhemmat arvioivat mm. lapsen fyysistä aktiivisuutta sekä  lapsen ja koiran yhteistä aikaa sekä kiintymystä.

Tulosten mukaan suurin osa lapsista vietti koiran kanssa fyysisesti aktiivista aikaa (leikkimistä, kävelemistä tai juoksemista) vähintään puoli tuntia päivässä, noin viidesosa jopa yli puolitoista tuntia päivässä. 55 %:lla lapsista ruutuaika oli korkeintaan kaksi tuntia päivässä, loput viettivät ruudun ääressä päivittäin enemmän aikaa. Analyysi osoitti selkeän riippuvuuden lapsen ja koiran välisen kiintymyksen sekä fyysisen aktiivisuuden välillä.

Lue koko referaatti

 

 
22.6.2016
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.