Istumista työpaikoilla voidaan vähentää monitasoisin toimenpitein

Liiallisella istumisella ja muulla paikallaanololla on todettu olevan monia terveyshaittoja. Erityisesti toimistotyöntekijät istuvat paljon työpäivänsä aikana, ja siten toimistotyöpaikat ovat tärkeä toimintaympäristö istumisen vähentämiselle.

Australialaisessa suuressa yrityksessä toteutettiin Stand Up Victoria –interventio, jossa oli tarkoitus selvittää, mitä vaikutuksia istumisen vähentämisen interventiolla on työntekijöiden istumiseen, seisomiseen ja liikkeelläoloaikaan työssä ja koko päivänä.

Mukana interventiossa oli 7 koetoimipistettä ja 7 kontrollitoimipistettä. Koetoimipisteissä toteutettiin monitasoinen organisaatioon, fyysiseen ympäristöön ja yksilöön kohdistuva interventio ja kontrollitoimipisteessä toiminta jatkui entisellään. Interventio koostui mm. sähköpostiviesteistä, säädettävistä työpisteistä sekä yksilöllisestä terveysvalmennuksesta.
Muutoksia istumisessa, seisomisessa ja liikkeelläoloajassa arvioitiin liikemittarilla.

Sekä työpäivän että koko päivän aikainen istuminen väheni ja seisominen lisääntyi selkeästi enemmän koetoimipisteissä kuin kontrollitoimipisteissä. Sen sijaan liikkeelläoloaikaan interventiolla ei ollut vaikutusta.

Lue koko referaatti

 

 
12.9.2016
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.