Liikunta vähentää selkäpotilaan sairauspoissaoloja

Selkäkipu ei ole ainoastaan yksilön arjen askareita vaikeuttava ja elämänlaatua heikentävä tekijä, vaan selkäkipu lisää myös yhteiskunnan kustannuksia. Kelan korvaamien sairauspäivärahojen lisäksi kustannuksia aiheutuu työnantajille lyhyistä sairauspoissaoloista.


Selkäkipua voidaan ennaltaehkäistä liikkumalla säännöllisesti vähintään kohtuullisella teholla, huolehtimalla selkää tukevien lihasten kunnosta sekä ergonomisilla työasennoilla. Näin voidaan myös vähentää sairauspoissaolopäiviä.

UKK-instituutin tutkimus hoitajien selkäkivusta

UKK-instituutin tuoreen tutkimuksen mukaan selkäkivusta kärsivillä naishoitajilla, jotka liikkuivat terveysliikuntasuositusten mukaisesti, oli kuusi kertaa vähemmän selkäkivusta aiheutuvia sairauspoissaoloja kuin vähän liikkuvilla. Vastaava tulos oli havaittavissa myös tarkasteltaessa kestävyyskunnon ja lihaskunnon yhteyttä selkäkivuista aiheutuviin poissaoloihin, mitä parempi kunto sitä vähemmän poissaoloja.

Rasittava liikunta vähentää myös muita sairauspoissaoloja

Liikunnalla voidaan tutkimusten mukaan vähentää myös muista kuin selkäkivusta aiheutuvia sairauspoissaoloja, mutta tällöin liikunnan tulisi olla teholtaan rasittavaa. Rohkaisevaa tavallisen kuntoliikkujan kannalta kuitenkin on, että tällöin liikunnan teho on siihen käytettyä aikaa tärkeämpää.
Monet työantajat kokevat työntekijöiden liikuntaan panostamisen sijoituksena, joka maksaa itsensä takaisin vähentyneinä sairauspoissaolona ja parantuneena työtehona.

Lue koko referaatti


Kirjoittaja
Päivi Kolu, TtM, fysioterapeutti
tutkija, UKK-instituutti

 

 
17.1.2017
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.