raskaus ja liikunta UKK-instituutti

Diabetesriskiä voidaan pienentää synnytyksen jälkeisellä elintapaohjauksella

Tuoreen tutkimusyhteenvedon mukaan ravitsemukseen ja liikuntaan keskittyvä ohjaus on tehokas keino ehkäistä tyypin 2 diabeteksen puhkeamista raskausdiabeteksen sairastaneilla naisilla. Heille tulisikin tarjota elintapaohjausta synnytyksen jälkeen.

Raskausdiabeteksen sairastaneilla kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen

Raskausdiabetes on diabeteksen muoto, joka todetaan ensimmäisen kerran raskauden aikana. Maailmanlaajuisesti noin 1-14 % raskaana olevista naisista sairastuu siihen. Naisilla, jotka ovat sairastaneet raskausdiabeteksen, on muita korkeampi riski sairastua myöhemmin mm. tyypin 2 diabetekseen. Synnytyksen jälkeen saattaa olla otollinen aika vaikuttaa tämän riskiryhmän elintapoihin.

Tutkimuksia elintapaohjauksen vaikutuksista

Esiteltävässä systemaattisessa katsauksessa arvioitiin tutkimuksia, joissa oli selvitetty synnytyksen jälkeen toteutetun elintapaohjauksen vaikutusta tyypin 2 diabeteksen ilmaantumiseen naisilla, joilla on raskauden aikana ollut raskausdiabetes.

Katsaukseen mukaan hyväksyttyjen tutkimusten tavoitteena oli liikunta-aktiivisuuden lisääminen, paikallaanolon ja painonnousun vähentäminen ja/tai ruokavalion parantaminen. Suurin osa tutkimuksista toteutui kuuden viikon ja neljän vuoden sisällä synnytyksestä. Elintapaohjaus kesti keskimäärin neljä kuukautta, ja se toteutettiin yksilöllisesti tai ryhmässä kasvotusten, puhelimitse tai teknologiaa käyttäen.

Ravitsemukseen ja liikuntaan kohdistuva ohjaus tehokkainta

Suurimmassa osassa tutkimuksista elintapaohjaus vähensi tyypin 2 diabeteksen ilmaantumista, naisten paino laski ja insuliiniherkkyys parani. Tehokkainta oli elintapaohjaus, jossa onnistuttiin sekä muuttamaan ruokavaliota että lisäämään liikuntaa.

Lue koko tutkimusreferaatti
Terveysliikuntasuositukset raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen

 

 
31.3.2017
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.