Terveysliikuntauutiset järjestöille

Lupaisitko jotain uudeksi vuodeksi?

Reumaliitto kutsuu kaikki mukaan tekemään tule-terveystekoja vuonna 2020. Kerro lupauksesi sosiaalisen median kanavissa: #lupaan #uudenvuodenlupaus #tinjanhuoltamo.

Pian eletään taas sitä aikaa vuodesta, kun iltapäivälehtien palstatilat ja sosiaalisen median kanavat täyttyvät uudenvuodenlupauksista. Haikaillaan painonhallintaa, vähempiä kiloja, terveellisempiä elämäntapoja, liikkumisen lisäämistä, henkistä hyvinvointia, enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa, rutiinien muuttamista, uuden oppimista. Monen uudenvuodenlupaus liittyykin hyvinvointiin, usein terveellisempään ravintoon ja liikkumiseen.

Mitäpä, jos tulevana vuodenvaihteena näitä lupauksia oikein innostettaisiin? Heräteltäisiin ihmiset tekemään varsinkin hyviä tuki- ja liikuntaelinterveyttä tukevia tule-terveyspäätöksiä ja -tekoja? Tuki- ja liikuntaelimet tarvitsevat säännöllistä huoltoa siinä missä mikä tahansa koneisto tai rakenne, jonka pitäisi kestää liki sata vuotta jatkuvaa, päivittäistä käyttöä. Tule-terveys on tasapainoista itsestä välittämistä sekä huolehtimista kohtuudella ja hyvällä mielellä osana arkea.

Tervetuloa Tinjan huoltamoon!

Reumaliitto kumppaneineen on käynnistänyt Tinjan huoltamo -nimisen hankkeen, jossa kannustetaan ihmisiä julkisesti kertomaan, mitä lupauksia he tekevät oman terveyden edistämiseksi. Tuki- ja liikuntaelinterveyttä tukevia tule-terveyslupauksia voi tehdä 31.12.2019 mennessä. Lupausten toteutumista ja tule-terveystekoja seurataan 29.2.2020 eli karkauspäivään saakka.

Hankkeen tavoitteena on edistää väestön tuki- ja liikuntaelinterveyttä ja lisätä kansalaisten tietoa tuki- ja liikuntaelinterveydestä sekä -sairauksista. Hankkeen sivusto tinjanhuoltamo.fi antaa taustatietoa hankkeesta, johdattaa syventävän ja luotettavan lisätiedon lähteille sekä ohjeistaa, mitä meistä kukin voi tehdä itse tule-terveytemme edistämiseksi.

Tee tule-lupauksesi somessa

Hanke käynnistyi some-kampanjalla joulukuun alussa, ja radiokampanja toteutetaan joulun välipäivinä. Hankkeessa hyödynnetään muutenkin vahvasti sosiaalista mediaa, ja osallistujia kannustetaan tekemään #lupaan-päivityksiä eri sosiaalisen median kanavilla. Lisäksi osallistujia tuetaan sopivalla taustamateriaalilla ja verkostoitumisella hyödyntäen nykyaikaista vuorovaikutteista verkkoympäristöä.

Lupausten toteutumista edistetään parin viikon välein lähetettävillä valmennus- ja tsemppausviesteillä sekä Facebook-ryhmällä. Lisäksi luvassa on pysyvämpään elintapamuutokseen ohjaavia palkintoja: lupauksensa 29.2.2020 asti pitäneet osallistuvat arvontaan, jossa voi voittaa pääsyn omavalintaiseen hyvinvointitapahtumaan. Edun voi käyttää myös esimerkiksi valitsemansa yhdistyksen tai seuran liikuntaryhmän kausimaksuun.

Tule-terveyttä myös hankkeen jälkeen

Oman toiminnan muuttaminen ja tule-terveyden edistäminen vaativat tahtoa ja motivoitumista. Motivaatio on toiminnan alullepanija, ja motivoitumisessa auttavat selkeä ja realistinen tavoitteen asettaminen sekä päätös pyrkiä kohti päämäärää. Tinjan huoltamo -hankkeessa lähdetään liikkeelle hyvällä mielellä ja syyllistämättä. Pienilläkin teoilla ja arjen muutoksilla ollaan menossa oikeaan suuntaan. Kaikki voivat osallistua ja saada onnistumisen kokemuksia. Hankkeen päättyessä kiteytetään lopputulokset hyvien onnistumisten esimerkein sekä kannustaen kaikkia jatkamaan tule-terveystekoja.

Ihanaa, tule-tervettä tulevaa vuotta 2020!

Kirjoittaja:
Tinja Saarela, liikuntasuunnittelija, Reumaliitto

Lisätietoa Tinjan huoltamosta:
Reumaliiton verkkosivu
Facebook-ryhmä

Terveysliikuntauutiset-teemalehti

Joulukuussa 2019 ilmestyvän Terveysliikuntauutiset-teemalehden aiheena on elintapaohjaus järjestökentässä. Lehti on suunnattu erityisesti SOSTEn jäsenjärjestöille elintapaohjauksen edistämiseksi. Kirjoittajina toimii sekä järjestöjen että sairaanhoitopiirien ja UKK-instituutin toimijoita.

Terveysliikuntauutiset-teemalehti julkaistaan painettuna ja sähköisenä. Aiemmat numerot ovat luettavissa UKK-instituutin verkkosivuilla: ukkinstituutti.fi/terveysliikuntauutiset/teemanumerot. Lisäksi lehden artikkeleita julkaistaan ennakkoon UKK-instituutin Terveysliikunta NYT -verkkolehdessä tiistaisin ja torstaisin.

12.11. Minna Aittasalo, UKK-instituutti: Kuulumisia järjestöjen elintapapilotista
14.11. Annika Taulaniemi, UKK-instituutti: Ajatuksia ja kokemuksia järjestöyhteistyöstä
19.11. Juha Vuorijärvi, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri: VESOTE-hanke päättyi, elintapaohjauksen kehittäminen jatkuu
21.11. Linda Dalbom, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri: VESOTE-materiaaleilla yhtenäistä elintaohjausta
21.11. Teemu Ripatti, Etelä-Savon Liikunta ry: Vaikuttavaa elintapaohjausta verkostomaisesti
26.11. Sari Koski & Kati Hannukainen, Diabetesliitto: Elintapaohjaus onnistuu hyvin myös verkossa
26.11. Minna Säpyskä-Nordberg, Ikäinstituutti: Ikäihmisten liikuntaneuvonta – tukea ryhmästä
28.11. Pauliina Tamminen, Luustoliitto: Kuntoutumiskurssi on sijoitus tulevaisuuteen
28.11. Henni Hietala & Marjukka Somiska, PHT ry: Pysyvään terveyskäyttäytymisen muutokseen uudella toimintamallilla
3.12. Susanna Lehtimäki & Johanna Toivola & Terhi Saari-Hannibal, Satakunnan Sydänpiiri: Verkkopuntarilla tukea pysyviin elintapamuutoksiin
3.12. Tommi Yläkangas, SoveLi ry: Sote-järjestöt liikuntaa edistämässä
5.12. Erja Brusila, Suomen Syöpäyhdistys: Elintapaohjausta nuorille Hyvä Päivä -ryhmämallilla

 

 

 
10.12.2019
 

Yhteydenotto

puh. 03 282 9111 (vaihde)

info(a)ukkinstituutti.fi

 

 

Käyntiosoite

Kaupinpuistonkatu 1

33500 Tampere

 

 

Aukioloajat

Avoinna arkisin klo 8—16

(sopimuksesta myös muina aikoina)

© UKK-instituutti
Kaikki oikeudet pidätetään.