UKK-instituutti 30 vuotta Tampereella

UKK-instituutti 30 vuotta Tampereella

tutkimuksia, kuntomittauksia ja suosituksia

 

Tampere 14.5.2014

UKK-instituutti on tehnyt liikunnan terveysvaikutuksiin liittyvää tutkimusta Tampereella jo 30 vuotta. Instituutin toimitilat Tampereen Kauppiin valmistuivat toukokuussa 1984. UKK-instituutti perustettiin vuonna 1980 lahjaksi silloiselle presidentille Urho Kekkoselle, ajatuksena oli kaikkien suomalaisten kunnon kohottaminen. Tutkimuskeskuksen nimi juontuu toimintaa ylläpitävästä Urho Kekkosen Kuntoinstituuttisäätiöstä.

Tutkimuksia liikunnan terveysvaikutuksista

Alusta alkaen UKK-instituutin tutkimus on ollut laaja-alaista. 1980-luvulla aloitettiin juoksun ja hiihdon harjoitusvaikutusten vertailu, selvitettiin avantouinnin ja saunomisen vaikutuksia ja aloitettiin myös liikuntaneuvonnan tutkiminen. Kainuun elintavat ja terveys -tutkimuksen tuloksia raportoitiin 2000-luvulle saakka. UKK-instituutissa on tehty jo lähes 200 tutkimusta, joista useat ovat pitkäkestoisia interventiotutkimuksia. (Ks. ukkinstituutti.fi >tutkimus)

UKK-kävelytesti ja terveyskuntotestistö

Kahden kilometrin UKK-kävelytesti kehitettiin 80-luvulla ja 90-luvulla kehitettiin myös muita terveyskunnon osa-alueita mittaava UKK-terveyskuntotestistö. Nykyään nämä testit ovat yleisesti käytössä mitattaessa suomalaisten kuntoa. UKK-kävelytesti tunnetaan myös eri puolilla Eurooppaa. Kansainvälinen yhteistyö on ollut vilkasta erityisesti Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa. UKK-instituutin aloitteesta perustettiin 1996 eurooppalainen terveysliikunnan edistämiseen tähtäävä verkosto HEPA Europe.

Terveysliikunnan suositukset

80-luvun hölkkäbuumin aikoihin julkistettiin myös ensimmäinen terveysliikunnan suositus: Kunnon resepti, joka opasti kestävyyskunnon kehittämiseen. 2000-luvun alkupuolen ensimmäisessä Liikuntapiirakassa korostettiin kestävyyskunnon ohella lihaskunnon merkitystä ja nostettiin esiin arkiliikunta. Tuki- ja liikuntaelimistön kunnon edistäminen on ollut UKK-instituutin ohjelmassa 90-luvulta lähtien, erityisesti on tutkittu ja edistetty selän ja hartia-niskaseudun terveyttä. Tapaturma- ja osteoporoositutkimusta on tehty 90-luvun alusta lähtien.

Koulutusta ja tapahtumia

Kouluttaminen ja viestintä kuuluvat tutkimuksen ohella UKK-instituutin tehtäviin. Ammatillisen täydennyskoulutuksen avulla tutkimuksista saatua uusinta tietoa on levitetty terveydenhuollon ja liikunta-alan ammattilaisten käyttöön. Valtakunnalliset terveysliikuntapäivät -seminaari on järjestetty 23 kertaa ja terveyskasvatuksen ajankohtaispäivää vietetään toukokuussa 27. kerran.

Tamperelaisille UKK-instituutti tuli tutuksi heti alusta alkaen ikäkausiterveystarkastuksista, jotka kaupunki järjesti instituutissa 90-luvun alkuun saakka. Tällöin instituutissa oli pysyvä Terve ihminen -näyttely ja UKK-instituutti oli mukana monenlaisia kävely- ja liikuntatempauksissa. Kaupin ulkoilupuistoon yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa tehty KuntoKolmonen-lenkkipolku avattiin kesällä 2002 ja tänä keväänä lenkin infotaulut uusitaan toisen kerran.

Avoimet ovet 21.5.2014

UKK-instituutti juhli 30-vuotista toimintaa Avoimet ovet -tapahtumalla keskiviikkona 21.5. klo 12 alkaen. Ohjelmassa oli miniseminaari ajankohtaisista terveysliikunnan aiheista, mm. liiallisen istumisen vaaroista, liikunnan opastusta ja näyttely toiminnasta. Tapahtuma oli avoin kaikille liikunnan terveysvaikutuksista kiinnostuneille kuin myös instituutin yhteistyökumppaneille.

Lisätiedot
Eija Savolainen
tiedottaja
puh. 050 406 2068

Avoimet ovet 21.5. klo 12–16

Avoimet ovet 21.5.

Katso päivän ohjelma (pdf)

 
Edellinen muokkaus: 06.11.2014