Elintapaohjauksen kirjaukset tärkeä osa potilaan hoitotietoja

Elintapaohjauksen kirjaukset tärkeä osa potilaan hoitotietoja

Tiedote 12.12.2017

Etelä-Pohjanmaalla löydettiin ratkaisu hyvällä yhteistyöllä alle puolessa vuodessa

Liikunnan aluejärjestön Pohjanmaan Liikunnan ja Urheilun liikuntaneuvoja Maija Kuoppala antaa elintapaohjausta potilaalle Lappajärvellä. Tapaamisen yhteydessä Kuoppala myös kirjaa asiat, kuten liikkumisen, ruokarytmin ja unen määrän, aivan kuten lääkäri kirjaisi sairauksista vastaanoton yhteydessä. Elintapaohjauksen tiedot ovat käytössä potilaan hoidon yhteydessä jatkossakin. VESOTE-hankkeen myötä elintapaohjausta tarjotaan koko sairaanhoitopiirin alueella.

- Olennaiset tiedot elintavoista kirjataan ylös, samoin joitakin mittaustuloksia kuten puristusvoima ja vyötärönympärys. Elintapatiedoista tulee samalla osa potilaan terveydenhoitohistoriaa, kiteyttää Kuoppala.

Potilastietojärjestelmien käyttöoikeudet ovat tarkoin rajattuja, samoin ovat sinne kirjattavat tiedot.

- Ei ole ensimmäinen kerta, kun asiaa on ratkottu, mutta juuri vastaavanlaisia sopimuksia sairaanhoitopiirin ja liikunnan aluejärjestön kesken ei ole. Teimme perusteellisen taustatyön ja konsultoimme asiassa THL:n asiantuntijoita sekä lainoppineita, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin VESOTE-aluekoordinaattori Juha Vuorijärvi kertoo.
- Kun sitten kokoonnuimme useiden ammattilaisten kanssa yhden pöydän ääreen, löysimme yhteisen tahtotilan ja sopimus laadittiin, hän jatkaa.

Lisäksi laadittiin vielä erillinen sopimus kunkin kunnan potilastietojärjestelmän rekisterinpitäjän kanssa. Effica-potilastietojärjestelmään on tehty erillinen Liikun-välilehti, johon elintapaohjauksen kirjaukset tehdään.

- Tämä hankeajan yhteistyösopimus palvelee tulevaa sote-integraatiota, koska tulevaisuudessa palveluntarjoajia voi olla eri tahoilta. Nyt pääsemme tätäkin kokeilemaan käytännössä. Taustatietoa ja sopimuspohjia voi mallintaa muualla maassa, Vuorijärvi toteaa.

Kuoppalan mukaan nyt elintapaohjauksessa potilaan tietoturva on parempi. Yhteistyösopimuksella taataan, että elintapaohjauksen tieto saadaan sekä lähettävälle taholle, esimerkiksi lääkärille tai terveydenhoitajalle, että elintapaohjaajalle. Informaatio palvelee molempiin suuntiin.

- Elintapaohjauksen tiedot ovat nyt siellä missä niiden kuuluukin olla. Ne eivät ole tallennettuna minun koneelle tai mihinkään paperille. Pystymme myös keräämään järjestelmästä tiedot ryhmätasolla ja arvioimaan toimenpiteiden vaikutuksia laajemmin, Kuoppala pohtii.

Lisätietoja:
EPSHP, VESOTE-hankkeen aluekoordinaattori, Juha Vuorijärvi, puh. 050 474 2995, juha.vuorijarvi (at) epshp.fi
PLU, liikuntaneuvoja, Maija Kuoppala, puh. 0400 412 881, maija.kuoppala (at) plu.fi
www.ephsp.fi/vesote

VESOTE-hanke UKK-instituutin sivuilla

UKK-instituutin hallinnoima VESOTE-hanke kehittää sosiaali- ja terveydenhuollossa vaikuttavaa ja tavoitteellista elintapaohjausta. Hankkeen kehittämistoimet painottavat liikkumista, ravitsemusta ja unta. www.ukkinstituutti.fi/vesote

 

Vaikuttavaa elintapaohjausta sosiaali- ja terveydenhuoltoon poikkihallinnollisesti (VESOTE)

Hankkeessa vahvistetaan ja kehitetään sosiaali- ja terveydenhuollon antamaa vaikuttavaa ja tavoitteellista elintapaohjausta (painottaen liikuntaa, ravitsemusta ja unta) seuraavalle tasolle.

Lue tutkimus

 

 

 
Edellinen muokkaus: 12.12.2017