Uusi harrastusvuosi alkaa ‒ valitse laji joka pidentää ikääsi

Uusi harrastusvuosi alkaa ‒ valitse laji joka pidentää ikääsi

Liikunnan terveyshyödyt ovat kiistattomat. Uuden harrastuksen aloittamista harkitessa voisi olla kiinnostavaa tutustua syksyllä julkaistuun kansainväliseen tutkimukseen, josta selviää miten eri lajien harrastaminen edistää terveyttä ja tuo lisävuosia elämään. Jos haluaa elää mahdollisimman pitkään, kannattaa harrastaa mailapelejä, uintia, ryhmäliikuntaa ja pyöräilyä.

Englannin ja Skotlannin aikuisväestön terveyskyselyn perusteella selvitettiin v. 1994-2008 yli 80 000 aikuisen liikuntatottumuksia sekä pyöräilyn, uinnin, ryhmäliikunnan (aerobic, kuntojumppa ja -tanssi), jalkapallon ja mailapelien (tennis, sulkapallo ja squash) harrastamisen yhteyttä kuolemanriskiin. Verrattaessa eri lajeja toisiinsa mailapelien harrastajien kuolemanriski oli laskenut jopa n. 50%, uinnin ja ryhmäliikunnan harrastajien 25% ja pyöräilijöiden 15 %. Sydän- ja verisuonitautikuolemissa luvut olivat vielä vakuuttavampia kaikissa muissa lajeissa paitsi pyöräilyssä. Toisaalta mielenkiintoa herättää vähäisempi kuolemanriskin lasku jalkapallon ja juoksun harrastajien keskuudessa. Molempien lajien harrastajat olivat kuitenkin muiden lajien harrastajia nuorempia, jolloin kuolemanriskin laskemisen merkitsevyyttä ei voitu tässä tutkimuksessa havaita.

‒ Tämä tutkimus osoittaa, että kannattaa harrastaa niin sanottuja elinikäisiä lajeja, eli lajeja jotka seuraavat harrastajaa läpi elämän ja joiden aloituksen voi tehdä missä tahansa kohtaa omaa elämänkaartaan. Liikkumisen määrän lisäksi sen laadulla on myös merkitystä, täydentää emeritus tutkimusjohtaja Pekka Oja.

‒ Tutkimuksessa ei ole mukana suomalaisten suosituinta harrastusta, eli kävelyä, koska sitä ei laskettu "urheilulajiksi". Myös hiihto on suomalaisille tärkeä liikkumisen muoto ja näitä molempia lajeja kannattaa suosia jatkossakin. Ymmärrettävästi hiihto vain ei kuulu brittien harrastusvalikoimaan, Oja toteaa.

UKK-instituutti oli mukana tässä 7 kansainvälisen yliopiston tutkijaryhmässä. Alkuperäisartikkeli julkaistiin arvostetussa British Journal of Sport Medicine lehdessä lokakuussa 2016.
Altmetriikkalukujen* mukaan ko. tutkimus on 200 ikinä eniten huomiota saaneiden artikkelien joukossa (joita on yli 6,5 miljoonaa) ja kyseisen lehden osalta toiseksi eniten ikinä huomiota saanut artikkeli.

* Altmetriikan avulla voidaan seurata sitä, montako kertaa tutkimuksen tuotos (esim. artikkeli) saa viittauksia, twiittauksia, tykkäämisiä, jakoja, kirjanmerkkejä. Samoin, montako kertaa sitä katsotaan, ladataan, mainitaan jossain, suositellaan, ja kuinka monta kertaa sitä arvioidaan tai siitä keskustellaan.

Alkuperäisartikkeli:
Oja P, Kelly P, Pedisic Z, ym. Associations of specific types of sports and exercise with all-cause and cardiovascular-disease mortality: a cohort study of 80 306 British adults. Br J Sports Med 2016;0:1-7.
doi:10.1136/bjsports-2016-096822

Lisätiedot:
Pekka Oja
UKK-instituutti, emeritus tutkimusjohtaja
gsm 050-3394593

 

 
Edellinen muokkaus: 12.01.2017