Ylipaino ja raskausdiabetes yhteydessä myöhemmin ilmaantuviin aineenvaihduntahäiriöihin

Ylipaino ja raskausdiabetes yhteydessä myöhemmin ilmaantuviin aineenvaihduntahäiriöihin

Raskausdiabetes on sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka on yksi yleisimmistä raskaudenaikaisista komplikaatioista. Raskausdiabetekseen sairastuvilla naisilla on suurentunut riski sairastua myöhemmin metaboliseen oireyhtymään, johon liittyy suurentunut vyötärönympärys, alentunut HDL-kolesteroli (ns. hyvä kolesteroli) sekä kohonneet verenpaine, verensokeri ja veren rasva-arvot.

UKK-instituutissa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin metabolisen oireyhtymän yleisyyttä ja sen kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä seitsemän vuotta synnytyksen jälkeen kolmessa ryhmässä: naisilla, joilla oli kohonnut raskausdiabeteksen riski; naisilla, joilla oli varhaisraskauden raskausdiabetes, sekä naisilla, joilla ei ollut raskausdiabeteksen riskitekijöitä. Raskausdiabeteksen riskiryhmään kuuluvista naisista 14 %:lla todettiin metabolinen oireyhtymä seitsemän vuotta synnytyksen jälkeen. Varhaista raskausdiabetesta sairastaneista metabolista oireyhtymää sairasti 50% ja terveistä naisista 7 %.

Raskautta edeltävä ylipaino ja raskauden alussa ilmaantuva raskausdiabetes olivat yhteydessä metaboliseen oireyhtymään. ”Painonhallinta ennen raskautta ja sen jälkeen on paras tapa pienentää metabolisen oireyhtymän riskiä”, toteaa ravitsemusasiantuntija Jatta Puhkala.

Tutkimus on osa UKK-instituutin raskausdiabeteksen ehkäisyhanketta, joka toteutettiin 14 pirkanmaalaisessa äitiysneuvolassa vuosina 2008-2010. Metabolisen oireyhtymän määrittämistä varten 7-vuotisseurannan mittauksissa kävi 289 naista, joiden keski-ikä oli 38 vuotta. Aiempien tutkimusten mukaan metabolista oireyhtymää sairastaa noin neljännes samanikäisistä suomalaisista naisista.

Julkaisu
Puhkala J, Raitanen J, Kolu P, Tuominen P, Husu P, Luoto R. Metabolic syndrome in Finnish women seven years after a gestational diabetes prevention trial. BMJOpen 2017;7:e014565.doi:10.1136/bmjopen-2016-014565.

Lisätietoja
Jatta Puhkala
ravitsemusasiantuntija, UKK-instituutti
p. 03 282 9445
jatta.puhkala (at) uta.fi

Riitta Luoto
LT, dosentti, tutkimusjohtaja, Tampereen yliopisto
p. 050 464 8482
riitta.luoto (at) uta.fi

Neuvonta, elintavat ja liikunta neuvolassa — raskausdiabeteksen ehkäisytutkimus, 7-vuotisseurantatutkimus (2014)

7-vuotisseuranta on jatkoa vuonna 2007 alkaneelle Neuvonta, elintavat ja liikunta neuvolassa -raskausdiabeteksen ehkäisytutkimukselle. Tavoitteena oli selvittää raskauden aikana toteutettujen elintapamuutosten terveydellisiä hyötyjä äidille ja lapselle.

Lue tutkimus

 

 
Edellinen muokkaus: 22.03.2017