Kutsuntaikäiset nuoret on otettu elintapaohjauksen pääkohderyhmäksi Kainuussa

Kutsuntaikäiset nuoret on otettu elintapaohjauksen pääkohderyhmäksi Kainuussa

Tiedote 18.10.2018

Kutsuntaikäiset nuoret on otettu elintapaohjauksen pääkohderyhmäksi Kainuussa

Kainuun VESOTE-hankkeen tavoitteena oli tunnistaa elintapaohjausta tarvitsevat nuoret miehet ja tarjota ohjauksesta kiinnostuneille tukea elintapamuutosten tekemiseen ennen asepalvelukseen astumista. Kutsunnat kokoavat ikäluokan viimeisen kerran yhteen ja tarjoavat terveydenhuollolle mahdollisuuden tavoittaa elintapaohjauksesta hyötyvät nuoret miehet.

- Positiivisinta oli huomata, että kun nuorten miesten kanssa ottaa elintavat puheeksi, he vastaavat asioihin rehellisesti, toteaa työfysioterapeutti, VESOTE-hankkeen projektipäällikkö Ulla Parkkila Kainuun sotesta.

VESOTE-hankkeessa kutsuntaikäisille nuorille teetettiin elintapakysely, johon vastasi yhteensä 263 kutsunnanalaista miestä. Tulosten perusteella miltei jokainen vastaaja halusi huolehtia itsestään, 89 % ajatteli pystyvänsä tekemään pieniä muutoksia elintapoihinsa ja 86 % koki vastuuta omasta terveydestään. Lisäksi 62 % vastaajista oli halukkaita muuttamaan liikunta-, ruokailu- tai nukkumistottumuksiaan.

- Nuoria miehiä selvästi kiinnostaa oma terveys ja kunto, Parkkila iloitsee.

Elintapakyselyn ohella nuorille miehille tehtiin toimintakykymittaukset Kajaanissa yhteistyössä Kainuun Liikunnan kanssa ja muilla paikkakunnilla kuntien liikunnanohjaajien sekä Kainuun soten perusterveydenhuollon fysioterapeuttien kanssa.

- Etunojapunnerruksia ja kyykkyjä tehdessään nuoret miehet olivat hyvin kiinnostuneita omista tuloksistaan ja siitä, mitä pitäisi tehdä tulosten paranemiseksi. He olivat hyvin vastaanottavaisia ohjaukselle, Parkkila selvittää.

VESOTE-hanketta on tehty laajassa yhteistyössä mm. opiskeluterveydenhuollon, terveysasemien vastaanottojen, kuntien liikunta- ja nuorisotoimien sekä kolmannen sektorin kanssa.

- On ollut antoisaa työskennellä yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa. Olemme myös ideoineet yhteistyössä nuorten tarpeisiin vastaavia inttiryhmiä, Parkkila innostuu.

- Tavoitteenamme on, että tämä hyvä käytäntö jää elämään kutsunnoissa myös hankkeen jälkeen, Parkkila päättää.

Valtakunnalliset Terveysliikuntapäivät Seinäjoella 24.–25. lokakuuta

Kutsuntaikäisten palveluketju ennakkoterveystarkastuksista armeijaan -puheenvuoro pidetään keskiviikkona 24.10. klo 11.45 alkaen. Esiintyjänä projektipäällikkö Ulla Parkkila, Kainuun sote.
Lisätietoa Terveysliikuntapäivistä

Mikä ihmeen VESOTE?

UKK-instituutin hallinnoima VESOTE-kärkihanke vahvistaa ja kehittää sosiaali- ja terveydenhuollossa vaikuttavaa ja tavoitteellista elintapaohjausta. Hankkeessa on mukana 11 sairaanhoitopiiriä, useita kuntia sekä järjestöjä. Hankkeen tavoitteena on lisätä suomalaisten liikkumista, vähentää istumista, monipuolistaa ravitsemusta ja edistää hyvää unta. Hanke saa rahoituksen sosiaali- ja terveysministeriöltä.
Lue lisää VESOTE-kärkihankkeesta

Haastattelupyynnöt:

UKK-instituutti, koulutus- ja kehittämisjohtaja Anne-Mari Jussila, 044 288 2123, anne-mari.jussila(a)uta.fi

 Kuva: Shutterstock

 
Edellinen muokkaus: 31.10.2018