Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistä mitataan tänä keväänä kolmatta kertaa

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistä mitataan tänä keväänä kolmatta kertaa - nyt mukana myös unen objektiivinen mittaus

Tiedote 10.4.2018

LIITU 2018 -tutkimus on käynnistynyt, ja mukaan on kutsuttu tuhansia koululaisia ympäri Suomea. Tutkimuksessa kerätään tietoa 7–15-vuotiaiden (1., 3., 5., 7. ja 9. luokat) lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisestä sekä liikuntaan liittyvistä asenteista, arvoista ja kokemuksista. Lisäksi liikkumista, paikallaanoloa sekä ensi kertaa unta mitataan ympäri vuorokauden käytettävällä liikemittarilla.
Kouluissa täytettävällä sähköisellä luokkakyselyllä selvitetään mm. lasten ja nuorten käyttämiä liikuntamahdollisuuksia ja -paikkoja, nuorten liikunnalle antamia merkityksiä, koettua liikunnallista pätevyyttä, liikunnan esteitä, penkkiurheilua, urheiluseuratoimintaan osallistumista ja liikuntavammoja. Osa oppilaista osallistuu myös liikkumisen, paikallaanolon ja unen objektiiviseen mittaamiseen liikemittarilla. Oppilaat käyttävät liikemittaria viikon ajan. Mittari rekisteröi erilaisen liikkumisen ja sen tehon (kevyt, reipas ja rasittava liikkuminen) ja kertoo myös liikkeen puutteesta eli paikallaanolosta (makaaminen, istuminen ja seisominen). Mittaridatasta saadaan myös tietoa unen määrästä sekä karkeasti analysoiden myös sen laadusta.

- LIITU-tutkimus toteutetaan sähköisten kyselyiden osalta nyt kolmatta kertaa ja toista kertaa mukana on myös liikemittarimittaukset. LIITU-tutkimus on laaja yhteistyöhanke, jossa luodaan Suomeen koko maan kattava peruskouluikäisten lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisen tietojärjestelmä, kertoo LIITU 2018 -tutkimuksen vastuututkija Sami Kokko Jyväskylän yliopistosta.

- On hienoa, että Suomessa on jo olemassa väestötason liikuntakäyttäytymisen trenditutkimus, missä on mukana vahvasti myös objektiivinen tutkimusosuus. Erityisesti olemme innoissamme siitä, että nyt saamme lisätietoa ensimmäistä kertaa näin laajasti myös lasten ja nuorten unesta. Ikäryhmäkin laajeni tänä vuonna jo 1. luokkalaisiin eli laajennamme ennakkoluulottomasti koko ajan sekä tutkimusjoukkoa että tutkimuksen sisältöä, toteaa tutkimusryhmän jäsen Anne-Mari Jussila UKK-instituutista.

Kyselytutkimuksen toteutuksesta vastaa Jyväskylän yliopisto ja liikkumisen objektiivisesta mittaamisesta liikemittarilla vastaa UKK-instituutti yhdessä alueellisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Tutkimuksen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. LIITU-tutkimuksen aineistonkeruu toteutetaan eri puolilla Suomea kahden vuoden välein (2014, 2016, 2018, 2020, 2022 jne.).

Lisätietoja LIITU-tutkimuksesta:


Sami Kokko ja Anne-Mari Jussila
sami.j.kokko (at) jyu.f, 040 805 3561

anne-mari.jussila (at) uta.fi, 044-2882123

Vuoden 2016 LIITU-tutkimuksen tulosraportti:
Kokko S, Mehtälä A, toim. Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa: LIITU-tutkimuksen tuloksia 2016. Hki: Valtion liikuntaneuvoston julkaisuja 2016:4

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU)*

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimus on yhteistyötutkimus*, jota johtaa Jyväskylän yliopiston Terveyden edistämisen tutkimuskeskus.

Lue tutkimus

 

 
Edellinen muokkaus: 24.04.2018