Pienryhmissä annettu ravitsemusneuvonta toimii pienillä paikkakunnilla

Pienryhmissä annettu ravitsemusneuvonta toimii pienillä paikkakunnilla

Tiedote 26.9.2018

Pienryhmissä annettu ravitsemusneuvonta toimii pienillä paikkakunnilla

Ravitsemusterapeutti Jonna Alhonen antaa elintapaohjauksen asiakkaille tietoa terveellisestä ravitsemuksesta Taipalsaarella. Näin hän on tehnyt viimeisen vuoden aikana monessa muussakin pienessä kunnassa Etelä-Karjalan alueella. Asiakkaita pienryhmissä on ollut yhteensä noin kahdeksankymmentä.

- Moni on oikein odottanut juuri ravitsemuskertaa, koska ravitsemus puhututtaa paljon. Ravitsemuksen asiantuntijan luotsaama, tutkittuun tietoon perustuva tapaaminen herättää luottamusta, Alhonen toteaa. - Elintapaohjauksen asiakkaat ovat tyypillisesti vähän liikkuvia mutta toimintakykyisiä työikäisiä, joten ohjaus terveyttä edistävän syömisen ja painonhallinnan teemoista sopii monelle.

Ravitsemusneuvonnan tarjoaminen elintapaohjauksen ja erityisesti liikuntaneuvonnan asiakkaille on osa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksoten) VESOTE-hanketta. Imatran ja Lappeenrannan kaltaisissa isoissa kaupungeissa ravitsemusneuvontaa antavat kaupungin liikuntatoimen liikunnanohjaajat, ja pienemmissä kunnissa, kuten Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Taipalsaari, Lemi, Luumäki ja Savitaipale, Alhonen on käynyt pitämässä liikuntaneuvonnan asiakkaille ravitsemuksellisen pienryhmäohjauksen.

- Ravitsemusneuvonta keskittyy usein isojen kuntien alueelle, joten ravitsemusterapeutin tuki on ollut erityisen arvokasta pienille kunnille, joista matkat kaupunkeihin ovat pitkiä. Usein myös näissä kunnissa on vain yksi liikunnan viranhaltija, jonka työaika ja välillä osaaminenkaan ei riitä ravitsemusneuvonnan antamiseen, kertoo VESOTE-hankkeen projektityöntekijä Ulla Heimonen.

Ravitsemusneuvonnan pienryhmäohjaus käynnistyy hyvinvointianalyysilla, jossa liikuntaneuvonnan asiakkaat pohtivat hyvinvointiin liittyviä arvojaan ja laittavat ne tärkeysjärjestykseen. Ruokavalion laadun ja syömistottumusten kartoittamisessa hyödynnetään ruokapäiväkirjaa, ja esimerkiksi nälkämittarin avulla pyritään puolestaan hahmottamaan, millä asteikolla nälkä ja kylläisyys päivän mittaan liikkuvat.

- Nälkämittari tarjoaa runsaasti oivalluksia asiakkaille. Käsiteltäessä tietoista syömistä ja nälän eri lajeja, kuten mielen nälkä, sydämen nälkä ja oikea vatsan nälkä, moni ymmärtää viimein, mihin kaikkiin tarpeisiin syö, Alhonen sanoo. - Nälkämittari ja tietoinen syöminen ovat monelle uusia asioita tai niitä ei ainakaan ole pohdittu tietoisesti.

Pienryhmätyöskentelyn lopuksi tehdään yhteenveto ruokavalion hyvistä ja kehitettävistä asioista. Ryhmäläisiä kannustetaan muutoskokeiluihin sekä ryhmässä esiteltyjen työkalujen käyttämiseen. Asiakkaita ohjataan myös tarvittaessa Eksoten ravitsemusterapeutin yksilöohjaukseen erillisellä lähetteellä.

VESOTE-hankkeessa tarjottua ravitsemusneuvontaa ja pienryhmäohjausta täydentää syksyllä starttaava Hyvinvointiluentokiertue, joka kiertää maakunnassa ja pyrkii saavuttamaan vielä suuremman joukon ravitsemustietoa tarvitsevia kuntalaisia. Kiertueella luennoivat Jonna Alhonen ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ylilääkäri Katriina Kukkonen-Harjula.

Valtakunnalliset Terveysliikuntapäivät Seinäjoella 24.–25. lokakuuta

Ravitsemusneuvonta poikkihallinnollisesti sote-piirissä -puheenvuoro pidetään torstaina 25.10. klo 9.45 alkaen. Esiintyjänä laillistettu ravitsemusterapeutti Jonna Alhonen, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.
Lisätietoa Terveysliikuntapäivistä

Mikä ihmeen VESOTE?

UKK-instituutin hallinnoima VESOTE-kärkihanke vahvistaa ja kehittää sosiaali- ja terveydenhuollossa vaikuttavaa ja tavoitteellista elintapaohjausta. Hankkeessa on mukana 11 sairaanhoitopiiriä, useita kuntia sekä järjestöjä. Hankkeen tavoitteena on lisätä suomalaisten liikkumista, vähentää istumista, monipuolistaa ravitsemusta ja edistää hyvää unta. Hanke saa rahoituksen sosiaali- ja terveysministeriöltä.
Lue lisää VESOTE-kärkihankkeesta

Haastattelupyynnöt:

Eksote, VESOTE-hankkeen projektityöntekijä Ulla Heimonen, 040 651 3167, ulla.heimonen(a)eksote.fi
UKK-instituutti, koulutus- ja kehittämisjohtaja Anne-Mari Jussila, 044 288 2123, anne-mari.jussila(a)uta.fi

 Kuva: KKI-ohjelma / Jiri Halttunen

 
Edellinen muokkaus: 31.10.2018