Uusi Liikuntaraportti julkistetaan syyskuussa

Uusi Liikuntaraportti julkistetaan syyskuussa

Tiedote 30.8.2018


6.9. pidettävässä tiedotustilaisuudessa julkaistavaan liikuntaraporttiin on kerätty ensimmäistä kertaa Suomessa liikemittarilla mitattuja väestötuloksia lapsista ikäihmisiin. Tuloksia on kerätty useista eri väestötutkimuksista muutaman viime vuoden ajalta.

- Liikuntaraportin myötä voidaan sanoa, että Suomi on siirtynyt liikkumisen ja paikallaanolon raportoinnin osalta objektiivisen mittauksen aikakauteen. Liikkumisen ja paikallaanolon oikean kokonaiskuvan muodostaminen edellyttää vähintään samanaikaista objektiivisen mittaamisen ja kysymysten yhdistelmää. Pelkästään kyselyjä käyttämällä ei enää kyetä saamaan luotettavaa kokonaiskuvaa liikkumisesta, UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari sanoo.

Raportissa kuvataan myös ensimmäistä kertaa Suomessa väestötasolla liikemittarilla mitattuja muutoksia työikäisten liikkumisessa ja paikallaanolossa.

- Tulokset kertovat, että muutokset liikkumisessa ja paikallaanolossa tapahtuvat väestötasolla suhteellisen hitaasti, vaikka yksittäiset henkilöt tekevätkin merkittäviä muutoksia arjessaan, UKK-instituutin erikoistutkija Pauliina Husu toteaa.

Liikkumista kuvataan raportissa lisäksi tuntitasolla. Tuntitieto antaa merkittävästi tarkemman kuvan siitä, mihin aikaan päivästä suomalaiset liikkuvat ja milloin eri-ikäisten liikkumista voisi erityisesti lisätä.

- Tuntitieto on erinomainen lisä esimerkiksi erilaisia liikkumisen edistämisen toimenpiteitä suunnitteleville toimijoille, Tommi Vasankari pohtii.

Liikuntaraportti on järjestyksessään toinen valtakunnallista ja paikallista päätöksentekoa palvelevan liikuntatiedon yhteen kokoava raportti ja se julkaistaan opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisusarjassa. Liikuntaraportin kokoaminen ja julkistus tukee myös parhaillaan tehtävän Liikuntapoliittisen selonteon tietotarpeita.

Haastattelupyynnöt:

UKK-instituutti, koulutus- ja kehittämisjohtaja Anne-Mari Jussila, p. 044 288 2123, anne-mari.jussila(a)uta.fi

 

 
Edellinen muokkaus: 06.09.2018