Testaa kestävyyskunto helposti kuudessa minuutissa

Testaa kestävyyskunto helposti kuudessa minuutissa

Tiedote 25.4.2019


Uudet UKK 6 min -kävelytestin tukimateriaalit ovat nyt vapaasti saatavilla UKK-instituutin verkkosivuilla. Aineistojen avulla arvioit oman tai asiakkaasi kestävyyskunnon kätevästi ja turvallisesti.


UKK-instituutin kahden kilometrin kävelytesti on saanut rinnalleen kuuden minuutin kävelytestin. Uusi testi soveltuu sekä yksilö- että ryhmätestaamiseen ja onnistuu myös pienessä tilassa. Kuuden minuutin kävelytesti on maksimaalisen hapenottokyvyn arvioimisen työkalu, jota on hyödynnetty myös väestötutkimuksissa.

– Testiä on käytetty esimerkiksi KunnonKartta 2017 -tutkimuksessa, jossa se osoittautui toimivaksi ja luotettavaksi kestävyyskunnon arviointimenetelmäksi, kertoo liikuntasuunnittelija Katriina Ojala UKK-instituutista.

Kuuden minuutin kävelytesti sopii terveille 20–70-vuotiaille aikuisille, joilla ei ole reipasta kävelyä estävää sairautta tai oiretta.

– Testin turvallisuuden varmistamiseksi testattavan soveltuvuus testiin tulee arvioida ennen kävelyn aloittamista, Ojala korostaa.

Ohjevideo, testikortti ja tuloslaskuri saatavilla verkossa

Testin toteuttamiseen on tarjolla tukea UKK-instituutin verkkosivuilta ohjevideon muodossa.

– Videolla käydään läpi kuuden minuutin kävelytestin suorittaminen alkuvalmisteluista tulosten käsittelyyn, kuvailee liikuntafysiologi Ari Mänttäri UKK-instituutista.

Verkkosivuilta löytyvä testikortti sisältää testattavan soveltuvuusarvion. Testin tekemisen jälkeen testattavan syke ja kävelty matka kirjataan myös testikorttiin. Tiedot voi lisäksi syöttää UKK-instituutin verkkosivujen tuloslaskuriin, joka ilmoittaa arvion testattavan kunnosta ja mahdollistaa kuntoluokan määrittelyn.

– Laskurin lisäksi kuluvan vuoden aikana julkaistaan kaupallinen tuloslaskentaohjelma, johon voi tallentaa asiakkaiden testitiedot ja josta pystyy tulostamaan yksilö- ja ryhmäraportteja, Mänttäri mainitsee.

Kuuden minuutin kävelytesti

  • arvioi maksimaalista hapenottokykyä
  • soveltuu terveille aikuisille, joilla ei ole hengitys- ja verenkiertoelimistön tai tuki- ja liikuntaelimistön sairautta tai oiretta, joka estää tai haittaa nopeaa kävelyä
  • on kätevä toteuttaa ympärivuotisesti lyhyellä 15 metrin radalla sisätiloissa.

Tutustu UKK 6 min -kävelytestiin.

Haastattelupyynnöt:

UKK-instituutti, liikuntafysiologi Ari Mänttäri, 050 448 5238, ari.manttari(a)ukkinstituutti.fi

UKK-instituutti, liikuntasuunnittelija Katriina Ojala, 050 3730 270, katriina.ojala(a)ukkinstituutti.fi

 
Edellinen muokkaus: 25.04.2019