Tasapainosta turvaa liukkailla keleillä

Tasapaino kuntoon talven liukkaille keleille

Invalidiliiton liukastumisista varoittava Talvisia jännitysnäytelmiä -kampanja alkaa jälleen, kun Etelä-Suomessakin on saatu esimakua talven liukkaista keleistä. Tällä kertaa kampanjassa korostetaan erityisesti hyvän tasapainon ja kehonhallinnan merkitystä liukastumisten ehkäisyssä. UKK-instituutti on laatinut harjoitteluohjeet tasapainon ja kehonhallinnan harjoittamiseen.

Liukkaus aiheuttaa joka talvi kymmeniä tuhansia kaatumisia, joista osa johtaa pitkiin sairauslomiin ja merkittäviin kustannuksiin. Invalidiliitto on muistuttanut kampanjassaan liukkauden vaaroista ja kaatumisten ennalta ehkäisystä jo vuosia. Kampanjan pääyhteistyökumppani on edellisvuoden tapaan Judoliitto.

– Emme voi luvata varmaa tapaa olla kaatumatta tai kaatua loukkaantumatta, mutta tiedämme lihaskunto- ja tasapainoharjoittelun edesauttavan pystyssä pysymistä. Uskomme, että myös turvallisemman kaatumistavan harjoitteilla voidaan vähentää joitain tyypillisiä liukastuessa tulevia vammoja ja vähentää liukastumispelkoa, toiminnanjohtaja Marita Kokkonen Judoliitosta kertoo.

Harjoituksista tasapainon hallintaa

Invalidiliiton www.liukastumis.info-sivustolla on tarjolla jokaiselle sopivia tasapaino- ja kehonhallintaharjoitteita. Tärkeää viestiä tuodaan esiin hauskalla tavalla: kampanjan maskottina seikkailee tällä kertaa kissanainen. Harjoitteet on suunniteltu yhteistyössä tasapainon merkityksestä ja kehittämisestä väitöskirjansa tehneen UKK-instituutin tutkija Marjo Rinteen kanssa.

– Liikehallinnan harjoittamisella voi olla hyvinkin suuri merkitys kaatumisten ja muiden tapaturmien ehkäisemisessä. Hyvällä kehonhallinnalla voidaan ehkäistä niin liikunta- kuin työtapaturmiakin, kertoo tutkija Marjo Rinne UKK-instituutista.

Liukkaaseen keliin voi varustautua hyvän tasapainon lisäksi oikeilla varusteilla: kunnolliset kengät sekä kenkiin kiinnitettävät liukuesteet ovat hyödyllisiä apuvälineitä. Tärkeää on myös muistaa kesyttää kiire ja varata myös kävelymatkoihin riittävästi aikaa.

 

Lähde: Invalidiliiton tiedote 12.12.2011


Lisätietoja
Marjo Rinne, tutkija, UKK-instituutti
p. 03 282 9111

Lisätietoa

Harjoitusohjeita tasapainon ja kehonhallinnan kehittämiseen www.liukastumis.info

Liukastumisen ehkäisykampanja 

 
Edellinen muokkaus: 14.11.2014