Tutkimus naishoitajien alaselkäkivuista alkaa

Naishoitajien alaselkäkipujen uusiutumisen ehkäisyä tutkitaan UKK-instituutissa


Mediatiedote 7.12.2011

Lihaskuntoharjoittelun ja neuvonnan vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta naishoitajien alaselkäkipuihin selvittävä tutkimus on käynnistynyt UKK-instituutissa. Tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ovat yleisimpiä syitä hoitohenkilöstön ennenaikaiseen eläköitymiseen ja epäspesifi selkäkipu on merkittävin sairauspoissaolojen syy. Hoitohenkilöstö siirtyy Suomessa työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin 56-vuotiaina.

UKK-instituutin tutkimuksen tavoitteena on vähentää työssä käyvien, epäspesifistä selkäkivusta kärsivien naishoitajien kipua, sen uusiutumista ja pitkittymistä sekä kipuihin liittyviä toiminnan haittoja ja sairauspoissaoloja. Lisäksi tutkimuksessa kehitetään menetelmiä hoitohenkilöstön fyysisen kuormittuneisuuden, suoritus- ja työkyvyn arviointiin sekä selkäkivun uusiutumisen ja pitkittymisen ennakointiin.

Lihaskuntoharjoittelun avulla pyritään vähentämään alaselän liikehallinnan häiriöitä. Ne syntyvät yleensä haitallisessa selän kuormituksessa, jolloin selän nivelsiteet, lihaskalvot ja muut venymiselle herkät sidekudokset vaurioituvat.

Sovelletun, suurelta osin pilatestyyppisen harjoittelun keskeinen tavoite on korjata kivun aiheuttamia häiriöitä liikkeenhallinnassa. Erityisesti pyritään parantamaan lannerangan keskiasennon hallintaa ja tukemista eri aseinnoissa ja liikkeissä. Lisäksi harjoitetaan tasapainoa, koordinaatiota, vartalon lihasten kestävyyttä ja alaraajojen voimaa.

Neuvonnan tavoitteena on muuttaa kipuun liittyviä negatiivisia uskomuksia, vähentää fyysiseen toimintaan liittyvää välttämis- ja pelkokäyttäytymistä ja ohjata kuormittamaan selkää turvallisesti eri asennoissa ja liikkeissä sekä rohkaista liikkumaan.

Kaksivaiheinen satunnaistettu interventiotutkimus tehdään UKK-instituutin, Tampereen yliopistollisen sairaalan, Työterveyslaitoksen ja Zürichin yliopiston yhteistyönä. Siihen seulotaan mukaan 240 tamperelaista 30—54-vuotiasta vuodeosastoilla työskentelevää naishoitajaa, joilla on ollut epäspesifejä selkäkipuja.

NURSE-tutkimuksen ensimmäinen vaihe on käynnistynyt Tampereen kaupungin pitkäaikaissairaanhoidon osastoilla Koukkuniemen vanhainkodissa ja Rauhaniemen sairaalassa. Toinen vaihe alkaa vuoden 2012 lopussa ja jatkuu vuoden 2013 loppuun saakka. Ensimmäisiä tuloksia tutkimuksesta saadaan vuonna 2014.


Lisätietoja tutkimuksesta

Jaana Suni
erikoistutkija, terveystieteiden tohtori
UKK-instituutti
puh. 03 282 9265

 

 
Edellinen muokkaus: 14.11.2014