Hyvää oloa pihapuuhista

Hyvää oloa pihapuuhista

haravointi hyvää oloa pihapuuhista

Useat piha- ja mökkipuuhat kehittävät monella tapaa liikkuvuutta, tasapainoa ja koordinaatiota. Ne edellyttävät erilaisia, muista päivittäisistä rutiineista poikkeavia työskentelyasentoja ja -tapoja. Vaikka syke ei nousisikaan, pihatyöt lisäävät energiankulutusta ja auttavat siten painonhallinnassa.

Sahaaminen

Isojen puiden kaataminen ja sahaaminen moottorisahalla tai pokasahalla vaativat koko vartalon lihasvoimaa ja kehittävät erityisesti yläselän, hartiaseudun ja käsivarsien lihaksia. Puiden karsiminen tikapuilla seisten kehittää lisäksi tasapainoa ja koordinaatiota.

Isojen pöllien oikea hakkuutekniikka kehittää koko vartalon lihaksia - niin yläraajojen ojentajia, keskivartalon lihaksia kuin myös reisi- ja pakaralihaksia. Ota molemmilla käsillä halkomiskirveestä kiinni ja jousta alaraajoista. Keskivartalon lihakset ovat selän tukena ja voiman välittäjänä.

Pienten klapien teko on pääasiassa kirveskäden ojentajalihasten ja hartiaseudun harjoitusta.

Puiden sahaus ja halonhakkuu ovat melko rankkoja hommia, joita tottumattoman ei kannata tehdä enempää kuin pari kolme tuntia päivässä.

Kottikärryjen työntäminen

Kottikärryjen työntäminen on toiminnallista harjoittelua koko kropalle. Jos kottikärryjä työnnellään hiemankin mäkisessä maastossa, saavat varsinkin alaraajojen lihakset sekä sydän- ja verenkiertoelimistö hyvää harjoitusta. Mitä painavampi kuorma sitä enemmän lihasvoima kehittyy. Tämä touhu kehittää kehon tasapainon hallintaa ja kehon liikkeiden koordinointia.

Lapiohommat

Kaivaminen, lapiointi ja kuokkiminen ovat lihasvoimaharjoitusta alaraajoille ja käsivarsien lihaksille. Jos kaivaa useamman metrin ojaa tai kääntää koko kasvimaan, tulee myös kestävyyskuntoa. Kannattaa välttää kumaria ja kiertyneitä asentoja ja toispuoleista työskentelyä. Ne ovat selän surma. Lapiota on hyvä harjoitella käyttämään niin oikealle kuin vasemmallekin puolelle. Selän pyöristämisen sijaan pitäisi joustaa polvista ja lonkista.

Rakennustyöt

Rakentaminen on monipuolista, joskin raskasta, hyötyliikuntaa:

  • Purku- ja sorkkarautahommat, vasaralla naputtelu, sahaaminen ja maalaaminen tuntuvat ylä- ja keskivartalon lihaksissa.
  • Rakennustarvikkeiden kanto (tiilet, laudat, levyt) aiheuttaa enemmän hikoilua ja hengästymistä, eli kehittää kestävyyskuntoa. Jos taakka on kovin painava, vaaditaan myös lihasvoimaa.
  • Kiipeily rakennustelineillä, katonrajassa ja katolla, edellyttää ketteryyttä, tasapainoa ja koordinaatiota.
  • Kurkottelu ja venyttely eri suuntiin on hyvää liikkuvuusharjoittelua.

Haravointi

Ripeä haravointi kehittää kestävyyttä. Haravointi on hyvä keskivartalon "core training": lisää tehoa saa, kun keskivartalon lihakset tukevat rankaa ja kädet heiluttavat haravaa.

Uinti

Pitkän matkan uinti on perusluonteeltaan kestävyysliikuntaa. Vauhdikkaassa uinnissa tarvitaan myös hyvää lihasvoimaa.

Soutaminen

Yläselän ojentajien ja käsivarsien koukistajien lihasvoima kehittyy. Pitkät soutu-urakat kehittävät myös kestävyyskuntoa. Muista hyvä istuma-asento (ei selkä pyöreänä), jotta selkä ei rasitu liikaa.

Uinti ja soutu ovat edellä mainittujen askareiden mainiota vastapainoa ja kevyesti tehtyinä hyviä palauttavia harjoituksia.

Kohtuus ja lepo

Raskas ja pitkäkestoinen urakointi saattaa kipeyttää kroppaa. Töiden jaksottaminen tasaisesti, ja myös puuhien vaihtelu välillä, ehkäisee liialta rasitukselta.

Selkä joutuu monissa toimissa kovalle kuormitukselle, joten kannattaa yrittää säästää selkää ja valita hyvät työasennot. On hyvä muistaa myös lepuuttaa selkää tarpeen mukaan.

Palauttavat venytykset tekevät hyvää rankan puuhastelun jälkeen. Saunakin toimii hyvänä palautuksena.

 
Edellinen muokkaus: 05.10.2018