Ketteryys

Kehitä ketteryyttäsi, lisää liikenopeuttasi

Seitsemän liikettä, jotka tekevät sinusta ketterämmän. Harjoitukset on valinnut ja mallina toimii erikoistutkijamme, terveystieteiden tohtori Marjo Rinne. Videot on tuottanut Helsingin Sanomat, ja ne ovat katsottavissa Ruutu.fi-palvelussa.

Ketteryys katoaa aikuisena, vaikka se olisi helppo säilyttää ja estäisi monta onnettomuutta – Tässä 7 harjoitusta, joilla muutut selvästi ketterämmäksi kuukaudessa. Toimittaja Antti Tiainen, Helsingin Sanomat 5.10.2017.

1. Spede-pallo

Spede Pasanen teki aikoinaan suomalaisille tutuksi narulla jalkaan kiinnitettävän kumipallon. Pallolla voi yrittää kaataa kartioita tai vain potkia sillä. Tärkeintä on jatkuvasti reagoida pallon liikkeisiin. Spede-pallon voi korvata kuminauhalla ja ilmapallolla ja kartiot vaikka tyhjillä muovipulloilla. Haastetta voi lisätä siirtämällä kartiot ­kauemmas tai asettamalla itselleen aikarajan.
Katso video: Spede-pallo

2. Eteen ja taakse -juoksu

Ota muutama nopea askel eteenpäin, pysähdy terävästi, peruuta sama matka takaisin ja jatka liikesarjaa. Jos tuntuu hankalalta, aloita kävellen. Raskautta liikkeeseen saa spurttaamalla kyykymmässä asennossa. Peruuttaessa haastetta voi lisätä pakittamalla viivasuoraan, jolloin toinen jalka tulee aina kiinni toisen jalan kantapäähän.
Katso video: eteen–taakse-juoksu

3. Luisteluhyppy

Pidä vartalo paikallaan painopiste tukijalan päällä, siirrä vasen nopeasti jalka sivulle ja sitten takaisin keskelle toisen jalan viereen. Vaihda tukijalkaa ja jatka liikesarjaa. Harjoituksessa voi myös kiertää päätä liikkeen mukana. Raskaammassa ver­siossa harjoituksesta otetaan kropan liike mukaan ja viedään paino aina sivulle menevän jalan päälle.
Katso video: luisteluhyppy

4. Käännökset

Eri tanssilajeista mukailtu liike, jossa otetaan askel eteen ja taakse, pidetään toinen jalka tukijalkana ja käännytään sen varassa 180 astetta. Jalat joustavat ja lantio pitäisi saada mukaan liikkeeseen. Toistetaan liikesarjaa vuorojaloin. Kun liike alkaa sujua, voi ruveta tekemään kokonaisia pyörähdyksiä.
Katso video: käännökset

5. Hypyt paikallaan

Hyppele tasajalkaa niin, että ponnistat kunnolla ilmaan. Liike monipuolistuu, kun hyppelee sivulta sivulle tai siksakkia. Kannattaa tehdä myös vuorojaloin polvennostohyppyjä, joissa toinen jalka ponnistaa ja toinen nousee kohti rintakehää.
Katso video: hypyt paikallaan

6. Tuolin kierto

Istumatyöläisille kätevä ketteryysharjoitus. Nouse tuolilta, kierrä tuolin ympäri naama menosuuntaan oikean kautta, istahda tuolille, nouse takaisin ylös, kierrä sitten tuoli vasemman kautta ja jatka liikesarjaa. Liikesarjaan voi luontevasti lisätä haastetta kiertämällä tuolin molemmin puolin selkä edellä ja tekemällä pyörähdyksen kropan ympäri.
Katso video: tuolin kierto

7. Pujottelu

Pujottele kartioita niin nopeasti kuin pystyt. Harjoituksessa tulee kiertoja, suunnanvaihtoja ja väistöjä. Väliin voi ottaa myös ristiaskelia. Jos harjoitus tuntuu liian hankalalta, voi aloittaa kiertämällä kahdeksikkoa kahden kartion välillä.
Katso video: pujottelu

 

 
Edellinen muokkaus: 05.10.2017