Uinti

Uinti on tehokasta oikealla tekniikalla

Uimarit

Uinti parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa (= aerobinen kunto) ja lihaskestävyyttä. Uinti on tekniikkalaji: hyvällä tekniikalla uiva ei saa nostettua kestävyyskuntoaan niin nopeasti kuin uintitekniikan huonommin hallitseva uimari. Huonompitaitoinen uimari käyttää lihaksiaan epätaloudellisesti, jolloin hänen energiankulutuksensa kasvaa. Myös huonompitaitoisen syke nousee ja pysyy aerobista kuntoa kehittävällä tasolla helpommin kuin hyvällä uimarilla.

Uinnissa, kuten muussakin liikunnassa, on merkitystä rasituksen voimakkuudella ja kestolla. Toki vedessä olokin voi jo virkistää ja rentouttaa. Jos haluat parantaa kuntoasi, se ei onnistu, jos uit vain hetken tai vain kellut vedessä.

Kunto kohenee, jos viihdyt vedessä 20–30 minuuttia kerrallaan ja hengästyt, saat nostettua sydämensykettä. Eli uinti tuntuu jo rasittavalta. Opettele kuuntelemaan omaa kehoasi ja omia tuntemuksiasi. Käytä apunasi liikunnan kuormituksen Borgin asteikkoa (RPE-asteikkoa).

Uinti kohentaa lihaksistoa monipuolisesti

Uinti on ihmisen lihaksistolle monipuolinen laji. Varsinkin, jos pystyt vaihtelemaan eri uintityylejä, uidessa kehittyvät vartalon, käsien ja jalkojen lihakset.

Vedessä viihtyvä voi kehittää lihasvoimaansa ja -kestävyyttään
tehokkaasti vesivoimistelulla ja vesijuoksulla. Molemmat lajit soveltuvat sekä hyville uimareille että ihmisille, joiden uimataito on huono.

Lihaskunto kehittyy tehokkaasti myös, kun käytät apuvälineitä:

  • räpylöitä tai uimalautaa käyttämällä saa lisää voimaa jalan lihaksistoon
  • "läättärit" eli käsivetolevyt lisäävät käsien lihasvoimaa
  • suosiotaan kasvattaneet vesijuoksuvyöt pidentävät huomaamatta vedessäoloaikaa ja helpottavat huononkin uimarin vesiliikuntaa.
Vesivyö ei ole pelastusliivi, eli huonon uimarin kannattaa liikkua rannan suuntaisesti tai turvallisen lähellä rantaa. Vesivyökävely kaverin kanssa on mukavaa myös seurustelua.

Vesi kannattelee ylipainoista ja on hyväksi nivelille

Uinti on erinomaista liikuntaa ylipainoisille. Uidessa ei tarvitse kannatella vartalon painoa eikä lihasrasitustakaan tule samalla tavalla kuin vaikka kävellessä. Myös vesijuoksu ja vesivoimistelu ja em. apuvälineet soveltuvat ylipainoisille.

Uinti ja muutoinkin vedessä liikkuminen parantavat nivelten liikkuvuutta eivätkä rasita niveliä. Vesiliikunta soveltuu siis hyvin nivelvaivoista kärsiville, joille kävelykin voi aiheuttaa kipuja.

Uinti kaikkine muotoineen sopii työpäivän rasituksista palauttavaksi liikunnaksi. Erityisen hyvää se tekee ihmisille, jotka työskentelevät tai liikkuvat jalkojensa päällä, esimerkiksi hoitotyötä tekeville.

Vesielementti sekä kartuttaa lihasvoimaa että rentouttaa mielen lisäksi niska-, hartia- ja selkälihaksistoa. Niska voi kuitenkin rasittua rintauinnissa, jollet hallitse uintitekniikkaa, vaan uit pää pystyssä. Mikäli et osaa hengitystekniikkaa etkä halua laittaa kasvoja veteen, on parempi uida selkää.

Uimahalleissa järjestetään tekniikkakouluja ja uimakouluja sekä lapsille että aikuisille. Älä arkaile mennä aikuisten uimakouluun. Siellä on muitakin!


LK

 
Edellinen muokkaus: 10.12.2014