Tutkimus

Neuvonta, elintavat ja liikunta neuvolassa — raskausdiabeteksen ehkäisytutkimus, 7-vuotisseurantatutkimus (2014)

7-vuotisseuranta on jatkoa vuonna 2007 alkaneelle Neuvonta, elintavat ja liikunta neuvolassa -raskausdiabeteksen ehkäisytutkimukselle. Tavoitteena oli selvittää raskauden aikana toteutettujen elintapamuutosten terveydellisiä hyötyjä äidille ja lapselle.

Tausta

Neuvonta, elintavat ja liikunta neuvolassa -tutkimus alkoi esitutkimuksella vuonna 2003, jolloin tutkittiin 224 äitiä Tampereelta ja Hämeenlinnasta. Vuonna 2007 tutkittiin 832 äitiä, jotka rekrytoitiin pirkanmaalaisista neuvoloista. Kaikilla tutkimukseen osallistuneilla äideillä oli vähintään yksi raskausdiabeteksen riskitekijä eli ylipainoa, perinnöllinen riski tai aiemmissa raskauksissa sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä. Puolet äideistä osallistui terveydenhoitajien toteuttamaan elintapatutkimukseen raskauden aikana. Koeneuvoloissa asioineet äidit saivat tehostettua liikunta- ja ravitsemusneuvontaa, kontrollineuvoloissa käyneet äidit perinteistä elintapaneuvontaa.
Raskausdiabeteksen ehkäisyn lisäksi NELLI-hankkeessa on tutkittu raskauden aikaista liikuntaa, ravitsemusta ja hyvinvointia, kustannuksia, äitien työhön paluuta ja lasten painonkehitystä. Ensimmäisessä seurantatutkimuksessa, vuosi synnytyksen jälkeen, selvitettiin metabolista oireyhtymää. NELLI-hankkeen tuloksia liikunnasta ja ravinnosta diabeteksen ehkäisyssä on hyödynnetty mm THL:n äitiysneuvolaohjeistuksessa.

Tavoitteet

Seurantatutkimuksen tärkeimmät tavoitteet oli selvittää raskaudenaikaisen elintapaneuvonnan pitkäaikaisia hyötyjä sekä äidille että lapselle. Äidin näkökulmasta tutkimuksen tavoitteena oli selvittää raskauden aikana toteutettujen elintapamuutosten terveydellisiä hyötyjä, kuten diabeteksen ja metabolisen syndrooman ehkäisyä, työkykyä ja psyykkistä hyvinvointia ja liikunnallista aktiivisuutta. Lasten näkökulmasta tavoitteena oli selvittää kasvua ja kehitystä, erityisesti liikunnallista aktiivisuutta ja lihavuuden ehkäisyä.

7-vuotisseurantatutkimuksen yhteydessä toteutetussa musiikkiliikuntainterventiossa selvitettiin myös musiikkiliikunnan vaikutuksia äitien ja lasten liikkumiseen ja paikallaanoloon.

Aineisto

Alkuperäinen tutkimus toteutettiin 14 pirkanmaalaisessa kunnassa (Akaa, Hämeenkyrö, Kangasala, Lempäälä, Mouhijärvi, Mänttä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Valkeakoski, Virrat, Vesilahti ja Ylöjärvi), jotka jaettiin arpomalla koe- ja kontrollikuntiin (7+7). Tutkimukseen otettiin mukaan raskaana olevia, jotka täyttivät vähintään yhden seuraavista kriteereistä: ylipaino, (painoindeksi eli BMI enemmän tai yhtä suuri kuin 25 kg/m²), ikä 40 vuotta tai vähemmän, aiempi raskausdiabetes tai suurikokoinen lapsi (syntymäpaino enemmän tai yhtä suuri kuin 4500 g), lähisukulaisella (vanhempi, sisarus) tyypin 1 tai 2 diabetes.
Tutkimukseen ei otettu mukaan, jos raskaana oleva ei puhunut suomea, oli alle 18-vuotias, tiesi muuttavansa nykyiseltä asuinalueeltansa tutkimusjakson aikana tai hänellä oli jokin seuraavista: raskautta edeltävä tyypin 1 tai 2 diabetes, monisikiöinen raskaus, liikunnan harrastamista estävä vamma tai jokin muu lääkärin määrittelemä ongelmaraskaus, päihteiden väärinkäyttö tai jokin vakavan psyykkisen sairauden hoito tai kliininen historia. Tutkimus kesti raskauden alusta jälkitarkastukseen asti.


Kaikki alkuperäiseen tutkimukseen osallistuneet äidit kutsuttiin mukaan 7-vuotisseurantatutkimukseen, joka sisälsi mm. äidin sokerirasituksen, verinäytteitä, kyselylomakkeen täytön sekä tiedot lasten kasvusta neuvolakorttiin perustuen.

 

Tiedotteet

Äitien ja lasten terveyttä tutkitaan Pirkanmaalla 24.11.2014

Raskauden aikaisen elintapaohjauksen hyödyt havaittavissa vielä vuosien kuluttua 13.12.2016

Teksti tarkistettu 4/2018

+ Lue koko kuvaus

Vastaava tutkija

Henkilöä ei löydy

Tutkijaryhmä UKK-instituutti: Riitta Luoto, Tommi Vasankari, Jani Raitanen, Jatta Puhkala, Pauliina Husu, Päivi Kolu, Päivi Viitanen, Ulla Hakala; TAYS: Kari Pietilä, Marjatta Sinisalo, Matti Salo; THL: Elena Toffol
Rahoittajat Suomen Akatemia, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Eettinen toimikunta 3.4.2014
Hanke alkanut 2014
Julkaisuja
Physical activity and body composition in children and their mothers according to mother's gestational diabetes risk: a seven-year follow-up study (scientific article) (2019)
The effects of mothers' musical background on sedentary behavior, physical activity, and exercise adherence in their 5-6-years-old children using movement-to-music video program (scientific article) (2018)
Lihavuus ja terveydenhuollon kustannukset synnytyksen jälkeen (2017)
The effect of a movement-to-music video program on the objectively measured sedentary time and physical activity of preschool-aged children and their mothers (2017)
Effects of lifestyle counselling on cardiometabolic risk factors: overweigt professional drivers and postpartum women at increased risk for gestational diabetes (2017)
Metabolic syndrome in Finnish women seven years after a gestational diabetes prevention trial. (2017)
Preschool children's and their mothers' objectively measured sedentary time, physical activity, and effect of movement-to-music video program (2017)
A movement-to-music video program for decreasing sedentary time among mother-child pairs: a pilot study (2016)
Musiikki saa aikaan "aivomyrskyn" (2016)
Effectiveness and cost-effectiveness of a cluster-randomized prenatal lifestyle counseling trial (2016)
Rationale and methods for a randomized controlled trial of a movement-to-music video program for decreasing sedentary time among mother-child pair (2015)

 

 
Edellinen muokkaus: 08.01.2019