Viisaan liikkumisen työpaikka

Viisaan liikkumisen työpaikka

Viksu-työkalu viisaan työmatkaliikkumisen edistämiseen

Viksu-työkalu viisaan liikkumisen edistämisen suunnitteluun, arviointiin ja raportointiin

Viisas työmatkaliikkuminen, kuten kävely, pyöräily, julkinen liikenne ja kimppakyydit, on hyväksi liikenteelle, ympäristölle ja henkilöstön terveydelle. Suomalaisilla työpaikoilla edistetään viisasta työmatkaliikkumista kuitenkin melko vähän. Suurimpia esteitä ovat resurssien ja osaamisen puute.

UKK-instituutti ja Tampereen kaupunki ovat kehittäneet Viksu-työkalun, jonka avulla viisasta työmatkaliikkumista voi edistää työpaikoilla helposti ja suunnitelmallisesti. Tavoitteena on, että yhä useampi suomalainen työpaikka käynnistää viisaan työmatkaliikkumisen edistämistyön.

Maksutonta Viksu-työkalua on testattu usealla työpaikalla, ja se on todettu tarpeelliseksi ja helppokäyttöiseksi. Viisaan liikkumisen työkalussa on valikko edistämistoimista, joita voi käyttää viisaan työmatkaliikkumisen suunnittelun pohjana. Lisäksi työkalun avulla voi arvioida ja raportoida suunnitelman toteutumista, edistämistoimien kustannuksia sekä vaikutuksia.

 
Ota käyttöön Viisaan liikkumisen työpaikka -työkalu (Viksu)

 

Viksu-työkalun esite (pdf)

 

Johdatus Viksu-työkalun käyttöön. Videolla esitellään kolme tärkeää kulmakiveä viisaan liikkumisen edistämiseksi työpaikoilla. Niitä ovat 1) näyttö hyödyistä, 2) osaaminen ja resurssit sekä 3) pitkäjänteinen strategia. Näyttöä käsitellään terveydellisestä, taloudellisesta, sosiaalisesta, ekologisesta ja turvallisuuden näkökulmasta. Osaamisen ja resurssien kohdalla kerrotaan Viksu-työkalusta ja siihen sisältyvästä monitasoisesta edistämismallista. Pitkäjänteisen strategian tarvetta pohjustetaan käyttäytymisen muutosta koskevalla tiedolla. Videon kesto 19 minuuttia.

KÄPY-hankkeessa (Työmatkakävelyn ja -pyöräilyn edistäminen Tampereella) tuotettuja aineistoja:

Julisteet (koko A 2):


Pöytäkartio:


Lisätiedot Viksu-työkalusta ja esittelypyynnöt

 

Minna Aittasalo
erikoistutkija
Puh. 046 922 2094

Lue lisää työmatkaliikunnasta

 

Viisas työmatkaliikkuminen - mitä se on?

 

 

 

 
Edellinen muokkaus: 28.08.2018