Tutkimusarki tutuksi

Tutkimusarki tutuksi - Kunnonkartta-väestötutkimuksen taustalla valtavasti tiimityötä

Tiedote 21.9.2017

Kuluvan vuoden aikana UKK-instituutissa on valmisteltu vilkkaasti opetus- ja kulttuuriministeriön tuella syksyllä toteutettavaa KunnonKartta-väestötutkimusta. KunnonKartta-tutkimuksessa kartoitetaan suomalaisen aikuisväestön fyysistä kuntoa ja liikemittarilla mitattua fyysistä aktiivisuutta ja paikallaanoloa sekä unta ensimmäistä kertaa edustavassa väestöotoksessa. Tutkimukseen kutsutaan 10 500 henkilöä ympäri Suomen. UKK-instituutti vastaa tutkimuksen suunnittelusta, hallinnosta, Tampereen mittausten toteutuksesta ja tekee tiivistä yhteistyötä viiden Liikuntalääketieteen keskuksen (Helsinki, Turku, Tampere, Kuopio, Oulu), Työterveyslaitoksen, LIKES-tutkimuskeskuksen (Jyväskylä), Helsingin kaupungin ja paikallisten ammattikorkeakoulujen kanssa.

Tutkimus käynnistyi

Nyt tutkimus on jo täydessä vauhdissa Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa. Ennen kuin ensimmäiset tutkimusmittaukset pyörähtivät käyntiin, monialainen tutkijaryhmä oli jo puolen vuoden ajan suunnitellut ja valmistellut hanketta. Tutkijaryhmä oli laatinut tutkimussuunnitelman, ja Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen alueellinen eettinen toimikunta oli antanut tutkimukselle puoltavan lausunnon. Väestötutkimuksen toteuttamiseksi kerättiin laaja yhteistyöverkosto ja neuvoteltiin reunaehdoista alueellisten tutkimuskeskusten kanssa. Tutkimuskäytänteitä suunniteltiin tiiviisti myös paikkakuntakohtaisesti alueellisten tutkimuskeskusten kanssa. Ennen kuin alueellisia tutkimuspisteitä päästiin konkreettisesti pystyttämään, UKK-instituutti toimitti niille tarvittavat tutkimustarvikkeet sekä kehitti sähköisen ajanvarausjärjestelmä, jonka avulla UKK-instituutti huolehtii keskitetysti kaikkien tutkimuspaikkakuntien ajanvarauksesta.

UKK-instituutti suunnitteli, kirjoitti, taittoi, muunsi verkkoon sekä painoi tuhansia tutkimukseen liittyviä tiedotteita, lomakkeita ja toimintaohjeita. Ensimmäiset tutkimuskutsut lähetettiin tutkimusotokseen kuuluville henkilöille elokuun lopulla, ja kuun viimeisenä päivänä saatiin ensimmäiset vastaukset terveydentilaa ja liikuntatottumuksia kartoittavaan sähköiseen tutkimuskyselyyn.

Tutkimuskutsujen postitus etenee syksyn aikana vaiheittain. Samaan aikaan, kun ensimmäisiä osallistujia jo mitataan tutkimuspisteissä, viimeisiä kutsuja vielä pakataan ja postitetaan UKK-instituutissa. UKK-instituutin laboratoriossa työt jatkuvat, mm. liikemittareiden tallentamaa dataa puretaan ja osallistujille lähetettäviä palautteita valmistellaan. Tutkijaryhmän jäsenet vastaavat myös väestön monenlaisiin KunnonKartta-tutkimukseen liittyviin yhteydenottoihin, ja samalla hankkeesta viestitään monella eri kanavalla sekä väestölle että medialle.

Noin 90 minuuttia kestävän tutkimuskäynnin aikana osallistujilta otetaan verinäyte, mitataan paino, pituus ja vyötärön ympärys. Lisäksi he osallistuvat kolmeen terveyskuntotestiin (hartiaseudun liikkuvuus, muunneltu punnerrus ja 6 minuutin kävelytesti). Osallistujille jaetaan mittauksissa myös liikemittari, jota he käyttävät viikon ajan päivin ja öin. Mittarilla mitataan paikallaanoloa, liikkumista ja unta. Tutkimuskäynnin jälkeen, kun liikemittari on palautunut UKK-instituuttiin, osallistujat saavat postitse henkilökohtaisen palautteen kunnostaan, paikallaanolostaan, liikkumisestaan ja unestaan. Ensimmäisiä tutkimustuloksia raportoidaan keväällä 2018.

Tutkimusvalmisteluihin ja tutkimuskäytänteiden toteuttamiseen osallistuu iso joukko työntekijöitä niin UKK-instituutissa kuin alueellisissa tutkimuskeskuksissakin. KunnonKartta-väestötutkimus tarjoaa ikkunan tutkimusmaailman käytäntöihin myös monille opiskelijoille, jotka ovat mukana tutkimusmittausten järjestelyissä ja toteutuksessa eri paikkakunnilla.

Median edustajat tervetulleita tutustumaan!

Median edustajille tarjoamme mahdollisuuden päästä seuraamaan tutkimuksen teon arkea UKK-instituutissa Tampereelle. Mahdollisia tutustumispäiviä ovat:
27.9./4.10./11.10./23.10./3.11./ 8.11.

Ko. päivien aikana on mahdollista tulla tekemään haastatteluja ja kuvauksia KunnonKartta-tutkimukseen liittyen. Toimittajat voivat halutessaan myös itse osallistua 90 minuutin tutkimuskäyntiin sovelletuin osin.

Yhteydenotot tutustumiskäynnin ajan sopimiseksi
Anne-Mari Jussila
koulutus- ja kehittämisjohtaja
liikuntatieteiden maisteri
Puh. 03 2829 266
2. Puh. 044 2882 123
anne-mari.jussila (at) uta.fi

 
Edellinen muokkaus: 23.10.2017