Elinajanodote Suomessa

Suomalaiset elävät yhä vanhemmiksi, mutta lisävuodet saattavat kulua sairastaessa

Tiedote 27.8.2015

Elinajanodote on kasvanut Suomessa vuodesta 1990 lähtien, sen sijaan terveiden elinvuosien odote ei ole kasvanut samaa vauhtia. Niinpä elinajan piteneminen voi merkitä monille sairaana ja työkyvyttömänä elettäviä lisävuosia. Eniten sairaana elettyjä vuosia suomalaisille aiheuttavat sepelvaltimotauti, alaselkä- ja niskakivut sekä kaatumiset. The Lancetissä julkaistun tutkimuksen muita viimeisen seurantavuoden 2013 yleisimpiä sairauksia olivat Alzheimerin tauti, aivohalvaukset, masennus ja diabetes.

Suomessa miesten elinajanodote on kasvanut vuodesta 1990 6,5 vuotta, sen sijaan terveiden elinvuosien odote on kasvanut 5,1 vuotta. Vastaavasti naisten elinajanodote on kasvanut 4,8 vuotta ja terveiden elinvuosien odote 3,4 vuotta. Naisten odotetaan kuitenkin elävän selvästi miehiä vanhemmaksi eli 83,8-vuotiaiksi kun taas miesten odotetaan elävän yli kuusi vuotta vähemmän eli 77,4-vuotiaiksi.

– Suomalaisten eliniän piteneminen on rohkaisevaa, toteaa tutkimusryhmään kuuluva johtaja Tommi Vasankari UKK-instituutista.

– Meidän täytyy kuitenkin pitää huolta siitä, että lisääntyneet elinvuodet eivät tarkoita sairaita elinvuosia.

Maailmanlaajuisesti elinajanodote on noussut samassa ajassa 6,2 vuotta (luvussa ovat mukana kummatkin sukupuolet), kun taas terveiden elinvuosien odote nousi 5,4 vuotta. Näihin lukuihin on merkittävästi vaikuttanut vakavien sairauksien, kuten AIDSin ja malarian, väheneminen sekä esimerkiksi tarttuvien tautien ehkäisyn ja ravitsemuksen paraneminen. Useimmissa maissa terveiden elinvuosien odote on kasvanut merkittävästi, mutta joissain maissa tilanne ei ole muuttunut juuri lainkaan vuoden 1990 jälkeen, näihin reiluun kymmeneen maahan kuluvat mm. Botswana, Belize ja Syyria.

“Global, regional, and national disability-adjusted life years (DALYs) for 306 diseases and injuries and healthy life expectancy (HALE) for 188 countries, 1990–2013: quantifying the epidemiological transition” on ensimmäinen maailmanlaajuisesti eliniänodotetta selvittänyt tutkimus, jonka on tehnyt kansainvälinen tutkijoiden yhteenliittymä. Global Burden of Disease -tutkimusta on koordinoinut Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) Washington yliopistosta. Tutkimus on julkaistu brittiläisessä The Lancet -lehdessä 27.8.2015.

Lue julkaisu Institute for Health Metrics and Evaluationin verkkosivuilla.

IHME-tiedote: Life expectancy in Finland

Lisätietoja

Tommi Vasankari
Tommi Vasankari
johtaja
lääketieteen tohtori, Director, Professor, MD, PhD
Puh. 040 505 9157
Asiantuntemus
  • liikuntafysiologian dosentti (Turun yliopisto)
  • WHO HEPA Europe hallituksen vara puheenjohtaja
 
Edellinen muokkaus: 27.08.2015