Monet suomalaisten terveysriskit olisivat vältettävissä

Monet suomalaisten terveysriskit olisivat vältettävissä

Tampere 11.9.2015

Korkea verenpaine, liikalihavuus, alkoholi ja tupakka aiheuttavat eniten sairauksia ja ennenaikaisia kuolemia Suomessa. Suomalaisia uhkaavat samat terveysriski kuin länsieurooppalaisia, tosin Suomessa alkoholilla on suurempi merkitys kuin Länsi-Euroopassa, missä puolestaan tupakointi ja korkea verensokeri menevät alkoholin edelle.

Monet suomalaisten sairaudet ja ennenaikaiset kuolemat olisivat kuitenkin ehkäistävissä elintapoja muuttamalla, kuten lisäämällä fyysistä aktiivisuutta ja välttämällä runsaasti lihavalmisteita sisältäviä ruokia.

Korkea verenpaine on pysynyt maailmanlaajuisesti merkittävimpänä terveysriskinä vuodesta 1990, ja vuonna 2013 se oli syynä 10,4 miljoonaan kuolemaan. Sen lisäksi suurimpia terveysriskejä aiheuttavat tupakointi, liikalihavuus, lasten aliravitsemus ja korkea verensokeri. Tutkimuksessa seuratut riskitekijät aiheuttivat lähes 31 miljoonaa kuolemaa koko maailmassa vuonna 2013.

Huonoihin ruokailutottumuksiin liittyvät sairaudet, kuten sepelvaltimotauti, aivohalvaukset ja diabetes, aiheuttivat maailmanlaajuisesti joka viidennen kuoleman vuonna 2013. Tällaisia ruokailutottumuksia ovat mm. vähäinen hedelmien, kokojyväviljatuotteiden ja vihannesten syönti sekä runsas punaisen lihan ja makeutettujen virvoitusjuomien käyttö.

- Suomalaisten terveys on parantunut vuodesta 1990, ja monet nykyiset terveyttä uhkaavat vaaratekijät, kuten liikalihavuus, alkoholin käyttö, tupakointi ja vähäinen fyysinen aktiivisuus, ovat ehkäistävissä. Meidän onkin kehitettävä toimia näiden riskien vähentämiseen, jotta suomalaiset voivat elää kauemmin terveinä, sanoo UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari, joka on yksi tutkimuksen tekijöistä.

"Global, regional, and national comparative risk assessment of 79 behavioral, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks in 188 countries 1990-2013: a systematic analysis for the GBD 2013" -tutkimus selvittää kuoleman ja heikentyneen terveyden riskitekijöiden määrää ja trendejä maailmanlaajuisesti. Tutkimus julkaistaan The Lancet -lehdessä 11.9.2015. Tutkimuksen on tehnyt kansainvälinen tutkijakonsortio, jonka työtä on johtanut Washingtonin yliopistossa toimiva Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME).

Julkaisu

Global, regional, and national comparative risk assessment of 79 behavioural, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks in 188 countries, 1990-2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013

Kansainvälinen tiedote

Valokuva, jossa vertaillaan suomalaisia, länsieurooppalaisia ja maailmanlaajusia terveysriskejä.

 

Lisätietoja

Tommi Vasankari
Tommi Vasankari
johtaja
lääketieteen tohtori, Director, Professor, MD, PhD
Puh. 040 505 9157
Asiantuntemus
  • liikuntafysiologian dosentti (Turun yliopisto)
  • WHO HEPA Europe hallituksen vara puheenjohtaja

 

 
Edellinen muokkaus: 10.09.2015